šehadeh - la ilahe illAllah

Poslanica o pomenu taguta

Vedi, naj se te Vzvišeni Allah usmili, da je prvo, kar je Allah človeku naredil za fard (stroga obveznost) – kufr v taguta in iman v Allaha. Dokaz temu so Njegove besede, naj je Vzvišen:

In zagotovo smo vsakemu narodu poslali poslanca: “Častite Allaha in izogibajte se taguta.” (Kur’an; 16:36)

Kar se tiče lastnosti (načina) kufra v taguta; da si prepričan v nepravilnost ‘ibadeta (čaščenja) nekoga ali nečesa mimo Allaha, da ga zapustiš, ga sovražiš, tekfiriš (proglasiti nevrnikom) tiste, ki to delajo in se jim zoperstaviš. Verovati v Allaha pomeni, da si prepričan (akida), da je Allah El-Ilah, El-Ma’bud (Tisti, ki si zasluži ‘ibadet), edino, mimo vseh ostalih poleg Njega, in da vse vrste ‘ibadeta (čaščenja) čisto in bistro (ikhlas) usmeriš samo Allahu in jih negiraš vsakemu čaščenemu mimo Njega, in da ljubiš privržence ikhlasa in prijateljuješ (el-vela) z njimi, in da sovražiš privržence širka (politeizma) in se jim zoperstavljaš. To je (Ibrahimova (Abrahamova) religija, katero odbija samo nerazumni in to je tisti vzor, o katerem nas je Allah obvestil s Svojimi besedami:

Zagotovo je za vas dober vzor v Ibrahimu (Abrahamu) in tistih z njim, ko so rekli svojemu narodu: “Zares se odrekamo vas in tistega, kar častite poleg Allaha. Neverniki smo v vas in očitno bo med nami in vami sovražnost in sovraštvo za vedno, dokler ne boste verovali v Allaha Edinega.” (Kur’an; 60:4)

(več …)

Beri naprej

znamenje za obdarjene z razumom

Znamenja za vse obdarjene z razumom

إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِّأُولِي الْأَلْبَابِ

»Stvarjenje nebes in Zemlje in menjavanje noči z dnevi so resnično znamenje za vse obdarjene z razumom.«

(Približen prevod iz sure Ali-Imran, 190)

Beri naprej

največi greh - širk

Največji greh – širk (politeizem)

Med ljudmi obstajajo takšni, ki počnejo grozljive zločine in grehe. Zatirajo in grešijo proti sebi, proti drugim in/ali proti družbi. Vendar so eno kaznivo dejanje mnogi spregledali, kljub temu da je najhujši zločin, katerega nekdo lahko stori. Ta zločin je širk.

Največji greh je širk, ki pomeni, da nekaj kar pripada Allahu pridružiš ali usmeriš k nekomu drugemu. Resnost tega kaznivega dejanja je mogoče razumeti, če ga pogledamo iz perspektive, ki nam pokaže proti komu se to kaznivo dejanje oziroma nepravičnost dela. Čeprav so zločini kot je prešuštvo, posilstvo in umor zli zločini, z njimi zlorabljamo pravice drugih, medtem ko je širk zločin proti našemu Stvarniku, Allahu. Iz tega razloga je širk najhujši zločin, katerega nekdo lahko stori, saj neposredno krši Allahovo pravico in tudi tisto, kar je Allah postavil kot smisel naših življenj.

In nisem ustvaril džinnov (nevidnih bitij) in ljudi, razen da Me častijo. (Kur’an; 51:56)

(več …)

Beri naprej

Islamski monoteizem

Monoteizem v islamu

Najosnovnejše in temeljno verovanje v islamu je verovanje v Allahov monoteizem – tevhid. Muslimani morajo verovati, da je Allah brez družabnikov enakih Njemu. Oseba mora to ohraniti v vseh oblikah čaščenja, pokornosti, sledenja in predanosti Allahu. Pomembnost monoteizma se v Kur’anu poudarja v številnih verzih. Tudi v verzih poglavja El-Ikhlas (Iskrenost):

Reci: “On je Allah, Edini. Allah je Es-Samed (tj. Tisti, h kateremu se vse obrača). Ni rodil in ni rojen, in nihče Mu ni enak.” (Kur’an; 112:1-4)

To poglavje poudarja razumevanje, kakršnega mora imeti človeštvo o Stvarniku, Allahu, Slavljenemu in Vzvišenemu, nakazujoč Njegovo prevlado in suverenost. To razumevanje mora musliman ohraniti skozi celotno življenje, da bi uspel in dosegel Raj. Če posamezniku pri tem spodleti, so posledice usodne in na koncu bo njegovo prebivališče Pekel. Na to nas Allah opozarja v Kur’anu:

Allah zares ne bo odpustil, da Mu nekdo pridružuje družabnike, odpustil pa bo ostalo komur bo hotel. In kdor Allahu pridružuje družabnike, ta je zares napravil ogromen greh. (Kur’an; 4:48)

(več …)

Beri naprej

islamski monoteizem

Islamski monoteizem (tevhid)

Najpomembnejša stvar, katero je Allah ukazal ljudem, je verovanje v tevhid (monoteizem) Allaha, ter izogibanje in kufr (neverovanje) v vsa lažna božanstva (tagute)*. Ta ukaz ima prednost pred molitvijo, plačevanjem zekata ali katerokoli drugo obliko čaščenja. Iz tega razloga je Allah ustvaril bitja, pošiljal poslance in razodel Knjige. Iz tega razloga obstaja sovražnost med tistimi, ki sledijo islam, in tistimi, ki sledijo hudiču. Vzvišeni Allah v Kur’anu pravi:

In nisem ustvaril džinnov (tj. nevidnih bitij) in ljudi, razen da Me častijo. (Kur’an; 51:56)

To pomeni, da moramo častiti izključno Allaha.

(več …)

Beri naprej

rzlog našega obostoja

Razlog našega obstoja

Če ste kdaj brali kakšno knjigo o islamu, ste verjetno naleteli na besedo tevhid, ki je ponavadi prevedena kot islamski monoteizem ali edinstvenost Allaha. Možno je tudi, da vam ta beseda ni veliko pomenila in vam ni popolnoma razložila resnosti in pomembnosti tevhida v islamu. Če ste v tem trenutku pokimali z glavo in si pritrdili, potem je ta kratek članek definitivno za vas.

Tevhid je glavna tema Kur’ana in bistvo našega obstoja. Allah nas je ustvaril zaradi enega samega namena; čaščenje, pokoravanje ter predanost izključno Njemu in nikomur drugemu. Allah, Slavljeni in Vzvišeni pravi:

In nisem ustvaril džinnov (nevidnih bitij) in ljudi, razen da Me častijo. (Kur’an; 51:56)

Torej nisi bil rojen zato, da se zabavaš, igraš nogomet ali posnameš album. Rojen si v ta svet in dano ti je bilo darilo življenja, da se v vseh sferah svojega življenja pokoriš Allahu in nikomur drugemu; in nobena oseba se ne more pokoriti izključno Allahu, če najprej ne zanika vseh lažnih božanstev, katere ljudje sledijo, jih častijo in se jim pokoravajo poleg Njega.

(več …)

Beri naprej

Kur’an in moderna znanost

b193059656b947a087682954e09ba2d6Knjiga govori o skladju med Kur’anom in moderno znanostjo. Številni kur’anski ajeti (verzi) so analizirani pod lupo moderne znanosti in pri vseh opazimo, da ni nikakršnega protislovja med Kur’anom in znanostjo. Tako se različna poglavja dotikajo znanstvenih področij, kot so: fizika, kemija, biologija, matematika, astronomija, medicina, geologija itd.

Knjigo lahko prenesete na svoj računalnik, tako da kliknete na naslednjo povezavo: Kur’an in moderna znanost.pdf

Beri naprej

zakaj obstajam

Zakaj obstajam?

Si lahko predstavljaš milijarde ljudi na tej zemlji kako so pred kratkim bili kapljica semena? Te kapljice so »zrasle« in se »razvile« v različne organe, s pomočjo katerih je nastal človek. En od teh kapljic si bil tudi ti! Razamisli samo, ti, pravilno in razumno človeško bitje, katero deluje in razmišlja, se hrani in oblači, sodeluje v družni in na njo vpliva.

ZAČETEK

Pomisli na milijarde ljudi, ki živijo na tej Zemlji, kako so bili kapljica semena v maternicah svojih mam? Te kapljice so »zrasle« in »se razvile« v različne organe, iz katerih je sestavljen človek. Ena od teh kapljic si bil/a tudi ti! Razmisli samo, ti, pravilno in razumno človeško bitje, ki delaš in razmišljaš, se hraniš in oblačiš, sodeluješ v družbi in vplivaš na njo. Ti, človeško bitje, ki imaš starše in prijatelje, imaš svoje cilje in stremljenja, srečne trenutke in žalost… ampak ravno ti, si bil ena mala kapljica semena! Pred kapljico nisi bil nič! Da! Prav nič! Vprašaj se, kje si bil pred 100 leti!

»Mar je to davno bilo, ko človek ni bil pomena vreden?« (Približen prevod iz sure Ad-Dahr, 1) (več …)

Beri naprej