Islamski izobraževalni portal

10 Kur’anskih zapovedi

Rekel je Allah, Vzvišen naj je On:

قُلْ تَعَالَوْا أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ أَلاّ تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَلا تَقْتُلُوا أَوْلادَكُمْ مِنْ إِمْلاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَإِيَّاهُمْ وَلا تَقْرَبُوا الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَلا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلاّ بِالْحَقِّ ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ (6:151)

“Reci: “Pridite, recitiral bom, kar vam je vaš Gospodar prepovedal: da ničesar in nikogar ne enačite z Njim, da s starši ravnate lepo in da ne ubijate svojih otrok zaradi revščine; Mi oskrbujemo vas in njih. In ne približujte se razvratu, ne očitnemu ne prikritemu. In ne ubijte osebe, ki jo je Allah prepovedal (ubiti), razen ko tako zahteva pravica. To vam zapoveduje, da bi lahko dojeli. (6:151)

وَلا تَقْرَبُوا مَالَ الْيَتِيمِ إِلاّ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ حَتَّى يَبْلُغَ أَشُدَّهُ وَأَوْفُوا الْكَيْلَ وَالْمِيزَانَ بِالْقِسْطِ لا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلاّ وُسْعَهَا وَإِذَا قُلْتُمْ فَاعْدِلُوا وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْبَى وَبِعَهْدِ اللَّهِ أَوْفُوا ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ (6:152)

In ne približujte se premoženju sirot, razen z najboljšim namenom, dokler (sirota) ne doseže zrelosti. In bodite pravični pri merjenju in tehtanju. Ne zadolžujemo nobene osebe preko njenih zmožnosti. In ko govorite, bodite pravični, četudi gre za sorodnika. In izpolnjujte Allahovo zavezo. To vam zapoveduje, da bi se lahko spomnili. (6:152)

وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَنْ سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُمْ بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (6:153)

In to je zagotovo Moja Prava pot, zato ji sledite; in ne sledite (drugim) potem – odvedle bi vas od Njegove poti. To vam zapoveduje, da bi lahko bili bogaboječi.” (6:153)

Poslušajte to čudovito recitacijo teh verzov.

1. da ničesar in nikogar ne enačite z Njim (širk pomeni enačiti nekoga ali nečesa z Allahom, v Njegovem Gospodarstvu, čaščenju ali pa v Njegovih imenih in lastnostih.)

2. da s starši ravnate lepo

3. in da ne ubijate svojih otrok zaradi revščine

4. In ne približujte se razvratu (nečistovanje, prešuštvovanje ipd.)

5. In ne ubijte osebe, ki jo je Allah prepovedal (ubiti), razen ko tako zahteva pravica. (Ubiti s pravico pomeni izvrševanje kapitalne kazni v šeriatski državi, kakor je npr. kisas – življenje za življenje)

6. In ne približujte se premoženju sirot

7. In bodite pravični pri merjenju in tehtanju.

8. Ne zadolžujemo nobene osebe preko njenih zmožnosti.

9. In ko govorite, bodite pravični, četudi gre za sorodnika. (Pravičnost je obvezna med prijatelji in sovražniki.)

10. In izpolnjujte Allahovo zavezo. (Allahova zaveza ar. عهد الله je vse tisto, kar je Allah ukazal svojim služabnikom, od pokornosti in čistega monoteizma ter prepovedal grešenje.)

Rekel je Ibn Abbas:

وهن محرمات على بني آدم كلهم ، وهن أم الكتاب من عمل بهن دخل الجنة ، ومن تركهن دخل النار

“(V teh verzih) so prepovedi za vse ljudi od Adema naprej. Oni so glavnina knjige in kdor se bo ravnal po njih, si bo prislužil raj. Kdor pa jih zanemari, bo šel v pekel.”

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej