Islamski izobraževalni portal

10 stvari, ki izničujejo islam

Kdor naredi nekaj od navedenih stvari, bodisi v šali ali pa ne, je nevernik, razen tistega, ki bo prisiljen.

1.) Mnogoboštvo (politeizem) v čaščenju (oboževanju);

Allah (Vzvišen naj je On) pravi:

إِنَّ اللَّـهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَن يَشَاءُ

»Allah sigurno ne bo odpustil, da imate koga za njemu enakega, druge grehe pa bo odpustil, komur bo sam hotel.« (An-Nisa, 116)

In pravi Allah (Vzvišen naj je On):

إِنَّهُ مَن يُشْرِكْ بِاللَّـهِ فَقَدْ حَرَّمَ اللَّـهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ وَمَأْوَاهُ النَّارُ

»Človeku, ki ima koga za Allahu enakega, bo On prepovedal vstop v Džennet (raj); prebival bo v Džehennemu (peklu).« (Al-Maida, 72)

To tudi vključuje vsako žrtvovanje nekomu drugemu namesto Allahu (Vzvišen naj je On); npr.: ljudem, džinom (nevidna bitja), grobovom, kipom itd.

PRIPOROČAMO

4 vrste velikega širka

Obstajajo štiri vrste velikega širka: 1. Širk v molitvi: Dokaz za omenjeno so Allahove besede: فَإِذَا رَكِبُوا فِي الْفُلْكِ دَعَوُا اللَّـهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ إِذَا هُمْ يُشْرِكُونَ “Ko se…

2.) Tisti, ki verjame ali postavi posrednike izmed njega in Allaha (Vzvišen naj je On), jih moli, prosi da se zavzemajo za njega pri Allahu (Vzvišen naj je On), je nevernik , po konsenzu (soglasju) vseh muslimanov.

3.) Tisti, ki ne smatra mnogobožce kot nevernike ali dvomi v njihovo neverstvo ali smatra njihovo vero kot pravilno, je nevernik.

4.) Tisti, ki verjame, da je neka pot boljša od Poslančeve ﷺ poti in da je drugi zakon boljši od njegovega ﷺ, in tisti, ki daje prednost človeškim zakonom nad Allahovim zakonom je nevernik.

5.) Tisti, ki prezira oz. sovraži nekaj s čimer je poslan Muhammed ﷺ je nevernik, pa tudi če sam to isto prakticira.

6.) Tisti, ki se posmehuje nečemu kar je del islama ali Poslancu ﷺ, bodisi nagradi ali kazni, je nevernik.

Allah (Vzvišen naj je On) pravi:

وَلَئِن سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ ۚ قُلْ أَبِاللَّـهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ ﴿٦٥﴾ لَا تَعْتَذِرُوا قَدْ كَفَرْتُم بَعْدَ إِيمَانِكُمْ 

»Če jih vprašaš, bodo gotovo rekli: ˝Samo pogovarjali in zabavali smo se.˝ Reci: ˝Ali se niste Allahu in Njegovim besedam in Poslancu Njegovemu posmehovali? Ne opravičujte se. Jasno je, da ste neverniki, a trdili ste da ste verniki.˝« (At-Tawba, 65-66)

7.) Sihr (magija oz. čarovništvo).

Allah (Vzvišen naj je On) pravi:

وَلَـٰكِنَّ الشَّيَاطِينَ كَفَرُوا يُعَلِّمُونَ النَّاسَ السِّحْرَ وَمَا أُنزِلَ عَلَى الْمَلَكَيْنِ بِبَابِلَ هَارُوتَ وَمَارُوتَ ۚ وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّىٰ يَقُولَا إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌ فَلَا تَكْفُرْ

»…satani so neverniki, ljudi učijo čarovništva… A ta dva (tukaj se misli na Haruta in Maruta – meleka (angela) nista nikogar poučevala, ne da bi mu prej rekla: ˝Poslana sva bila, da te skušava. Ne zavrzi svoje vere.˝« (Al-Baqara, 102)

8.) Pomaganje nevernika v borbi proti muslimana.

Allah (Vzvišen naj je On) pravi:

وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ

»…če jih kdo med vami izbere za zaščitnike, je že njihov!…« (Al-Maida, 51)

9.) Tisti, ki smatra, da so nekateri ljudje opravičeni od dolžnosti prakticiranja šeriata (oz. nekatere islamske dolžnosti) je nevernik.

10.) Obračanje oz. zapostavljanje Allahove vere, na način da jo ne izučuje oz. ne prakticira.

Pravi Allah (Vzvišen naj je On):

وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن ذُكِّرَ بِآيَاتِ رَبِّهِ ثُمَّ أَعْرَضَ عَنْهَا ۚ إِنَّا مِنَ الْمُجْرِمِينَ مُنتَقِمُونَ

»Je kdo manj pravičen od tistega, ki ga opomnijo z besedami Gospodarja svojega, on pa se obrne stran? Resnično bomo kaznovali hudodelce!« (As-Sadžda, 22)

Opozorilo!

Kdor naredi nekaj od navedenih stvari, bodisi v šali ali pa ne, je nevernik, razen tistega, ki bo prisiljen. Vse te stvari so zelo razširjene med nami. Dolžnost vsakega muslimana je, da se jih izogiba in boji. Prosimo Allaha (Vzvišen naj je On) za zaščito od stvari, ki izzivajo Njegovo jezo in težko kazen.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej