Islamski izobraževalni portal

Pričanje vere “La ilahe illAllah”

Zakaj izjava ‘’La ilahe illAllah’’?

Zato ker je to prva dolžnost muslimana. Torej, kdor ima namen sprejeti islam, mora razglasiti svojo vero in verovati v njo.

Zato ker bo vsak, ki jo iskreno izgovori in vanjo veruje ter s tem išče Allahovo zadovoljstvo, rešen pred Peklom. Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) je rekel: ‘’Allah je prepovedal Pekel vsakomur, ki reče: ‘Nihče ni vreden čaščenja, razen Allaha,’ in s tem išče Allahovo zadovoljstvo.’’ (Sahih Al-Buhari: 415)

Zato ker bo vsak, ki umre, medtem ko veruje vanjo, sprejet v Raj. Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) je rekel:

مَنْ مَاتَ لَا يُشْرِكُ بِاللَّهِ شَيْئًا دَخَلَ الْجَنَّةَ

‘’Kdor umre ob spoznanju, da ni božanstva, razen Allaha, bo vstopil v Raj.’’ (Musnad Ahmad: 464)

Zato ker je poznavanje njenega pomena in zapovedi nedvomno največja in najpomembnejša dolžnost muslimana.

Pomen ‘’La ilahe illAllah’’

To pomeni, da nihče ni vreden biti čaščen (oboževan), razen Allaha. Ta izjava negira obstoj vsakršnega drugega božanstva poleg Allaha in potrjuje, da je Allah edini Resnični Bog vreden čaščenja.

Arabska beseda ilah (bog) se lahko nanaša na vsako bitje, ki je čaščeno. Torej, kdor časti nekaj, je v bistvu to vzel za boga poleg ali namesto Allaha. Vsa takšna božanstva so lažna, razen edinega Boga – Allaha, resničnega Boga in Stvarnika.

Torej izključno Allah je vreden čaščenja. Samo Njega morajo človeška srca častiti z največjo ljubeznijo, poveličevanjem, ponižnostjo in strahom, ter samo Nanj se mora zanašati in Ga moliti. Nikomur se ne sme moliti, prositi za pomoč ali se zanašati nanj, razen Allaha. Molitve in žrtvovanja morajo biti ponujene izključno Njemu in On bi moral biti čaščen z vso iskrenostjo. Kur’an pravi:

وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّـهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ

‘’Zapovedano jim ni bilo nič drugega kot to, da častijo samo Allaha, da Mu iskreno izpovedujejo vero.’’ (Sura Al-Bajjina, 98:5)

Tisti, ki iskreno častijo Allaha, sledijo zapovedim pričanja vere, bodo zagotovo živeli srečno življenje, saj le v čaščenju izključno Allaha, srca najdejo mir in resnično zadovoljstvo. Kur’an pravi:

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً

‘’Kdor dela dobra dela, naj bo moški ali ženska, medtem ko je vernik, potem mu bomo zagotovo dali dobro življenje.’’ (Sura An-Nahl, 16:97)

Dva glavna dela “La ilahe illAllah”

Ta velika izjava je sestavljena iz dveh delov, ki ju morate spoznati, da bi razumeli njen pomen in pogoje:

prvi del: La ilahe (ni božanstva) negira obstoj nekega drugega božanstva poleg Allaha, zavrača pripisovanje partnerjev Allahu pri čaščenju (Širk) in zahteva nevero (kufr bi-tagut) v vsako bitje ali stvar, ki je čaščena poleg Allaha, bodisi človeško bitje, žival, idol, zvezdo ali karkoli drugega.

drugi del: illAllah (razen Allah) potrjuje, da je Allah edini Resnični Bog vreden čaščenja in zato morajo biti vsa dejanja čaščenja, kakor so molitev, prošnja in zanašanje, usmerjena izključno Njemu.

Vsa dejanja čaščenja morajo biti usmerjena izključno Allahu; kdor neko dejanje čaščenja usmeri nekomu drugemu poleg Allaha, je striktno rečeno mušrik (politeist, nevernik).

Kur’an pravi:

وَمَن يَدْعُ مَعَ اللَّـهِ إِلَـٰهًا آخَرَ لَا بُرْهَانَ لَهُ بِهِ فَإِنَّمَا حِسَابُهُ عِندَ رَبِّهِ ۚ إِنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ

‘’In kdor kliče poleg Allaha še drugega boga brez kakršnegakoli dokaza o njem, ta bo pred svojim Gospodarjem polagal račun, neverniki zares ne bodo uspeli!’’ (Sura Al-Mu’minun, 23:117)

Pomembnost La ilahe illAllah je skupaj s svojima dvema glavnima deloma omenjena v naslednjem verzu:

فَمَن يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِن بِاللَّـهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىٰ لَا انفِصَامَ لَهَا

“Kdor ne veruje v taguta in veruje v Allaha, je v najčvrstejši navezi, ki se ne bo razdrla.”(Sura Al-Baqara, 2:256)

Besede ‘’kdor ne veruje v taguta’’ predstavljajo pomen prvega dela pričanja vere, La ilahe; medtem ko besede ‘’in veruje v Allaha’’ predstavljajo pomen njegovega drugega dela, illAllah.

Priporočamo še “Kaj je to tagut?”

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej