Islamski izobraževalni portal

Pet stebrov islama

Pet stebrov islama

Beseda “islam” v arabščini pomeni – predanost. Terminološki pomen besede islam pa glasi – predanost samo Vzvišenem Allahu z monoteizmom in pokornostjo ter z odrekanjem od mnogoboštva in mnogobožcev. Allahov Poslanec Muhammed ﷺ je rekel:

بني الإسلام على خمس شهادة أن لا إله إلا الله , وأن محمداً رسول الله و إقام الصلاة , وإيتاء الزكاة والحج وصوم رمضان

“Islam je utemeljen na petih stvareh: izpovedovanju da ni drugega boga razen Allaha in da je Muhammed Allahov Poslanec, opravljanju molitve, dajanju zekata, opravljanju hadža in postu v mesecu Ramadanu.” (zabeležil Buhari, sahih – verodostojno preneseno).

1.) Šehadet

Je izpovedovanje, da ni nikogar in ničesar, ki zaslužuje da se obožuje razen Allaha in da je Muhammed Njegov Poslanec. Dokaz za to so mnogi ajeti v Kur’anu:

شَهِدَ اللَّـهُ أَنَّهُ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ وَالْمَلَائِكَةُ وَأُولُو الْعِلْمِ قَائِمًا بِالْقِسْطِ ۚ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

“Allah priča da ni drugega boga poleg njega, vendar tudi angeli in učeni ljudje, da On postopa pravično. Ni drugega boga razen Njega, Silnega in Modrega.” (Sura Ali Imran, 18)

مَّا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِّن رِّجَالِكُمْ وَلَـٰكِن رَّسُولَ اللَّـهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ ۗ وَكَانَ اللَّـهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا

“Muhammed ni oče nikomur od vaših ljudi, temveč je Allahov Poslanec in zadnji glasnik vere – Allah vse dobro ve.” (Sura Al-Ahzab, 40)

2.) Opravljanje molitve

Muslimanom je zapovedano da 5x dnevno opravljajo obvezno molitev. Vsako molitev je potrebno opraviti v določenem časovnem intervalu. V Kur’anu se na veliko mestih omenja molitev in eno od teh je naslednje:

إِنَّنِي أَنَا اللَّـهُ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي

“Jaz sem res Allah, drugega boga razen mene ni, zato samo meneobožuj in molitev opravljaj – da bi ti bil vedno na umu.” (Sura Ta-ha, 14).

Vprašan je Allahov Poslanec Muhammed ﷺ: »Katero delo je najboljše?« Allahov Poslanec Muhammed ﷺ je odgovoril: »Pravočasno opravljena molitev« (zabeležil Muslim, sahih – verodostojno prenešeno).

3.) Post v mesecu Ramadanu

Post je verski obred (ibadet), ki pomeni vzdrževanje od hrane, pijače, spolnega odnosa in drugih stvari ki kvarijo post od zore do sončnega zahoda. Allah pravi:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“O verniki! Predpisuje vam se post, kot je predpisan onim pred vami, da bi bili bogoboječi.” (Sura Al-Beqara, 183)

Ebu Hurejre pravi, da je Allahov Poslanec Muhammed ﷺ rekel: »Kdor posti mesec Ramadan verujoč in upajoč (za nagrado), oproščeni so mu (mali) grehi, katere je do tedaj storil.« (zabeležila Buhari in Muslim, sahih – verodostojno preneseno).

4.) Dajanje zekata (miloščine)

Vsak musliman, ki presega določeno količino imetja, mora 2,5% le-tega dati kot zekat (obvezno miloščino). Zekat se prav tako omenja v Kur’anu na veliko mestih in eden od teh je naslednji:

وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

“In vi molitev opravljajte in zekat dajajte in Poslancu pokorni bodite, da bi vam se milost dala.” (Sura An-Nur, 56)

5.) Opravljanje Hadža (romanje v Mekko)

Hadž mora opraviti vsak musliman, če je le v možnosti. Allah v Kur’anu pravi:

وَأَذِّن فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَىٰ كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِن كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ

“In naznani ljudem hadž – prihajali ti bodo peš in vsaki utrujeni kameli, ki prihajajo z dolge poti.” (Sura Al-Hadž, 27. ajeta)

Allahov Poslanec Muhammed ﷺ je rekel: »Hadž je obvezen enkrat v življenju. Kdor ga opravi večkrat, je to prostovoljno.« (zabeležili Ebu Davud, Ahmed in Hakim, sahih – verodostojno prenešeno).

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej