Islamski izobraževalni portal

Brez posrednikov med Bogom in človekom

Številne vere so nekaterim posameznikom dale določene privilegije in naredile čaščenje ter verovanje ljudi odvisno od odobritve teh posameznikov. Drugače povedano; osnovale so posrednike med Bogom in med njimi ter lažno trdile, da jim le-ti lahko odpustijo grehe in celo, da imajo znanje o nevidnem!

Islam je prišel, da bi človeku dal čast, ga odlikoval ter zavrnil lažno idejo o tem, da je človekovo čaščenje, kesanje ali odrešitev odvisna od odobritve določenih posameznikov, ne glede na to, kako predani ali krepostni so.

Dokaz, da je jemanje posrednikov enako čaščenju istih, najdemo v naslednjem Kur’anskem verzu:

وَيَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّـهِ مَا لَا يَضُرُّهُمْ وَلَا يَنفَعُهُمْ وَيَقُولُونَ هَـٰؤُلَاءِ شُفَعَاؤُنَا عِندَ اللَّـهِ ۚ قُلْ أَتُنَبِّئُونَ اللَّـهَ بِمَا لَا يَعْلَمُ فِي السَّمَاوَاتِ وَلَا فِي الْأَرْضِ ۚ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَىٰ عَمَّا يُشْرِكُونَ

“Oni poleg Allaha častijo nekaj, kar jim ne more ne škoditi ne koristiti, in govorijo: ‘Oni so naši zagovorniki (posredniki) pred Allahom.’ Reci: ‘Ali želite Allahu povedati nekaj, za kar On ne ve, da je na nebu in Zemlji? Posvečen naj bo On in vzvišen nad tem, kar vi poleg Njega častite!'” (10:18)

Vsak, ki se moli nekemu posredniku, misleč da se moli Allahu je storil širk (čaščenje nekoga drugega poleg Allaha), ki pa je čisto nasprotje monoteizma. Allah pravi:

أَمِ اتَّخَذُوا مِن دُونِ اللَّـهِ شُفَعَاءَ ۚ قُلْ أَوَلَوْ كَانُوا لَا يَمْلِكُونَ شَيْئًا وَلَا يَعْقِلُونَ ﴿٤٣﴾ قُل لِّلَّـهِ الشَّفَاعَةُ جَمِيعًا ۖ لَّهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۖ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

“Mar si oni jemljejo posrednike poleg Allaha? Reci: ‘Četudi ne zmorejo ničesar in ničesar ne razumejo?’ Reci: ‘Allahu pripada vsako posredovanje. Njegovo je kraljevstvo nebes in Zemlje in nato se boste k Njemu povrnili.'” (39:43-44)

V islamu musliman časti Allaha direktno, brez kakršnihkoli posrednikov med njim in njegovim Gospodarjem; kajti Allah lahko sliši njihove molitve in odgovarja nanje ter vidi njihovo čaščenje in nagrajuje za opravljanje le-tega. V islamu nihče ne sme trditi, da odpušča grehe in ponuja ‘privilegije’. Če oseba stori greh in iskreno išče Allahovo odpuščanje, bo Allah odpustil njen greh. Nihče ne poseduje nadnaravnih sposobnosti, niti ne more vplivati na vesolje na nikakršen način; kajti moč odločanja je izključno pri Allahu.

Islam je prav tako osvobodil človeški um in spodbuja muslimane, naj se ob nesoglasjih obrnejo na Kur’an in avtentične izjave ter dejanja (Sunna) Poslanca ﷺ; saj nobeno človeško bitje nima posebne pravice do odločanja o verskih zadevah za Allahom, razen Allahov Poslanec ﷺ, ki je prejemnik Allahovega razodetja in, ki ne govori po svojih strasteh. Allah pravi:

وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوَىٰ ﴿٣﴾ إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَىٰ

‘’In ne govori po svojih strasteh. To ni nič drugega, kot razodeto razodetje.’’ (Sura An-Nadžm, 53:3-4)

Kako velika je ta vera! Je v popolni harmoniji s čisto naravo, s katero je Allah ustvaril človeka ter mu omogočil, da služenje lažnim božanstvom zamenja za popolno svobodo čaščenja izključno Allaha.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej