Islamski izobraževalni portal

Halal (dovoljena) hrana za muslimane

Morska hrana

Morska hrana prihaja tako iz užitnih morskih rastlin, kot tudi morskih živali, ki živijo samo v vodi večino svojega življenja.

Izraz morska hrana se nanaša tudi na sladkovodno življenje, ki ga jedo ljudje, zato se na vse vodno življenje nanašamo kot na morsko hrano.

Vse vrste morskih rastlin, kot tudi vodnih živali, je dovoljeno uporabljati za hrano, če so ujete ali najdene mrtve, razen če so nevarne za življenje ali zdravje.

Allah pravi: “Dovoljeno vam je loviti in jesti vodne živali.” (Sura Al-Ma’ida, 5:96)

Izraz “loviti” v zgornjem verzu se nanaša na vodne živali, ki so ujete žive, medtem ko se beseda “jesti” nanaša na mrtve vodne živali, ki jih naplavi na obalo.

Kopenske živali

Dva pogoja se morata izpolniti, da je kopenska žival dovoljena:

 • Mora biti dovoljena, da se njeno meso lahko vzame za hrano.
 • Mora biti ulovljena ali zaklana po islamskem zakonu (Šari’a).

Katere so dovoljene živali?

Splošno pravilo v islamu je, da so vse živali dovoljene, da se jih uporabi za hrano, razen tistih, ki so bile izrecno prepovedane v Kur’anu ali poslančevi tradiciji.

Prepovedane živali so sledeče:

 1. Svinje: Svinje in katerikoli njihov del telesa ali stranski produkt se v islamu razume za “umazano” in zato prepovedano za človeško uživanje. Allah pravi: “Prepovedani so vam mrhovina, kri, svinjina.” (Sura Al-Ma’ida, 5:3)
 2. Vsaka žival, ki jo Kur’an in poslančeva tradicija posebej ne omenjata kot prepovedano, se razume dovoljeno za uživanje.
 3. Vse mesojede živali, ne glede na to, če so velike, kakor so levi in tigri, ali majhne, kakor so mačke. Tudi psi so vključeni v to kategorijo.
 4. Ujede, kakor so sokoli in orli.
 5. Mrčes: Kopenski mrčes ni dovoljen, ker se ga ne more zaklati, z izjemo kobilice, saj je Poslanec ﷺ rekel: “Dovoljeno vam je meso dveh mrtvih živali: kobilice in ribe.” (Sunan Ibn Madža: 3218)
 6. Kače in miši: Tudi to se razume za nedovoljeno v islamu in gre tako daleč, da nam celo ukazuje, naj jih ubijemo. Poslanec ﷺ je rekel: “Za pet živali ni graje za tistega, ki jih ubije, četudi je v stanju posvetitve za romanje (Ihram): vrane, škarjar (vrsta sokola) miši/podgane, škorpijoni in pobesnel pes.” (Sahih Al-Buhari: 3136, Sahih Muslim: 1198)
 7. Domači osel, ki se ga običajno uporablja na podeželju za ježo in tovorjenje.

Vrste dovoljenih živali

Živali, ki jih je Allah dovolil muslimanom, so dveh vrst:

 • Divje živali, ki živijo v naravnem okolju (ki ne živijo v hiši ali na kmetiji) in ki ponavadi bežijo pred ljudmi in se jih ne more zlahka ujeti, da bi se jih zaklalo. Te lahko postanejo dovoljene samo z lovom v skladu z islamskimi smernicami v tem pogledu.
 • Domače živali, ki se jih zlahka ujame: Te postanejo dovoljene samo s klanjem v skladu z islamskim pravom.

Islamski zakol

To pomeni klanje živali na način, ki izpolnjuje pogoje klanja, ki jih je postavilo islamsko pravo.

Pogoji klanja živali v islamu

 1. Oseba, ki opravlja proces klanja, mora biti musliman ali pripadnik Knjige (jud ali kristjan). Poleg tega mora doseči starost razsodnosti, da izvrši to dejanje za predvideni namen.
 2. Orodje, ki se uporablja za klanje živali, mora biti ustrezno temu namenu in ostro, kakor je nož. Prepovedano je uporabiti nekaj, kar bi ubilo žival zaradi prevelike teže, udariti jo po glavi do smrti ali šoka, ali jo spraviti v nezavest, na primer, z elektriko.
 3. Izgovoriti se mora Allahovo ime z izjavo: Bismillah (v imenu Allaha), v trenutku klanja živali.
 4. Rez mora zajemati vsaj tri od naslednjega: sapnik, požiralnik in dve veni na vsaki strani vratu.

Če se ti pogoji izpolnijo, potem je zaklana žival dovoljena (halal).

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej