Islamski izobraževalni portal

Kdo so tisti, ki so izvzeti iz posta?

Da bi ljudem stvari olajšal je Allah izvzel nekatere od njih iz posta:

  • Bolnim ljudem ki bi jim post še poslabšal zdravstveno stanje, je dovoljeno prekiniti post, vendar morajo nadoknaditi izpuščeni post po Ramadanu.
  • Ljudje, ki se nikakor ne morejo postiti zaradi starosti ali bolni ljudje, ki nimajo upanja na okrevanje, prav tako lahko prekinejo post, vendar morajo nahraniti siromaka za vsak izpuščen dan.
  • Potnikom ko potujejo iz enega kraja v drugega, ali med začasnim postankom, ki traja manj kot štiri dni, je dovoljeno prekiniti post, vendar morajo nadoknaditi izpuščene dneve po Ramadanu. Allah pravi (citiramo v prevodu pomena): “In kdor je bolan ali na potovanju (naj nadomesti) z enakim številom drugih dni. Allah vam želi stvari olajšati, ne otežiti.” (Sura Al-Bakara, 2:185).
  • Ženskam z menstruacijo in ženskam s poporodnim krvavenjem se je prepovedano postiti, vendar morajo nadoknaditi enako število dni po Ramadanu. Četudi bi se postile, njihov post ne bi bil veljaven.

Nosečnicam in dojiljam je dovoljeno prekiniti post, če se bojijo, da bi bilo postenje nevarno zanje ali za njihove otroke. Vendar morajo nadoknaditi dneve posta, ki so jih izpustile, po Ramadanu.

Islamski predpis glede tistih, ki namerno prekinejo post

Prekinitev posta brez veljavnega razloga je velik greh, ki jasno priča o storilčevi nepokornosti Allahu. Zato se morajo tisti, ki storijo ta greh, iskreno pokesati Allahu in nadoknaditi dneve postenja, ki so jih izpustili. Tisti, ki imajo spolni odnos med Ramadanom, se morajo ob iskrenem kesanju in ob tem, da nadoknadijo ta dan, tudi spokoriti z osvoboditvijo človeka iz okov suženjstva. Če ne morejo najti sužnja, ki bi ga osvobodili, kakor je to primer v današnjih časih, se morajo postiti dva zaporedna meseca; če so nezmožni tega, morajo nahraniti šestdeset revnih ljudi.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej