Islamski izobraževalni portal

Obnašanje pri jedi in pitju

Allah je postavil številne predpise glede hranjenja in pitja, ki na splošno služijo uresničitvi določenega božjega smisla, kot je spominjanje ljudi na Allahovo obilje nad njimi, obvarovanje pred boleznimi in izogibanje ekstravagantnosti ter nadutosti.

Ta pravila vključujejo naslednje:

  • Izogibanje uživanju hrane in pijače iz zlate in srebrne posode, saj je to oblika ekstravagantnosti, ki prav tako zlomi srce revnim ljudem. Poslanec ﷺ je nekoč svetoval: “Ne pijte iz zlatih in srebrnih posod, niti ne jejte iz zlatih ali srebrnih krožnikov, saj so za nevernike na tem svetu in za nas na onostranstvu.” (Sahih Al-Buhari: 5110, Sahih Muslim: 2067)
  • Oprati roke pred in po jedi: To postane še pomembnejše, če so roke umazane ali če na njih ostane nekaj hrane.
  • Izgovoriti Allahovo ime (Bismillah, ar. بسم الله) pred jedjo ali pitjem: Če oseba pozabi omeniti Allahovo ime na začetku obeda in se spomni, da ga ni izgovoril, šele ko je že začel jesti, mora reči, ko se spomni: Bismillahi ewwelehu we aakhirahu بِسْمِ اللَّهِ أَوَّلَهُ  وَآخِرَهُ – (Začenjam z Allahovim imenom na začetku in na koncu). Ko je Poslanec ﷺ nekoč opazil dečka, da ne izvršuje islamskega obnašanja pri jedi, mu je svetoval: “Deček, omeni Allahovo ime, jej s svojo desno roko in jej, kar je direktno pred teboj.” (Sahih Al-Buhari: 5061, Sahih Muslim: 2022)
  • Jesti in piti z desno roko. Poslanec ﷺ je rekel: “Ne jejte z levo roko, kajti satan je z levo roko.” (Sahih Muslim: 2019)
  • Priporočljivo je, da se ne je in pije stoje.
  • Jesti s strani pladnja, ki ti je bližje, saj ni vljudno jesti z druge strani pladnja, ki je bližje drugim ljudem. Ko je svetoval dečku, je Poslanec ﷺ rekel: وَكُلُّ مِمَّا يَلِيك “Jej, kar je direktno pred teboj.”
  • Priporočljivo je pobrati zalogaj, ki je padel na tla, ga očistiti, obrisati, če je kaj umazanije na njem, in ga pojesti, da nismo razsipni.
  • Iz nobenega razloga ne kritizirati hrane. Oseba bi jo morala pohvaliti ali pustiti brez besede. Poslanec ﷺ nikoli ni kritiziral neke hrane, ki mu je bila postrežena; jedel je, če mu je bila všeč, drugače jo je pustil, ne da bi izrazil nezadovoljstvo. (Sahih Al-Buhari: 5093, Sahih Muslim: 2064)
  • Izogibanje pretirani jedi, saj takšno početje povzroča bolezni in lenost, medtem ko je zmernost najboljša v tem pogledu. Poslanec ﷺ je nekoč izjavil: “Nihče ne napolni hujše posode od svojega želodca. Nekaj grižljajev zadostuje za moč, ki jo potrebuje. Če pa mora jesti več, naj tretjino (želodca) napolni s hrano, tretjino s pijačo in naj pusti tretjino za lažje dihanje.” (Sunan At-Tirmizi: 2380, Sunan Ibn Madža: 3349)
  • Izražanje hvaležnosti Allahu, tako da izgovorimo El-hamdulillah (Vsa hvala pripada Allahu). Oseba pa lahko doda tudi naslednje besede: (الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَطْعَمَنِي هَذَا وَرَزَقَنِيهِ مِنْ غَيْر حَوْلٍ مِنِّي وَلَا قُوَّةٍ) – (Vsa hvala pripada Allahu, ki me je nahranil s to hrano in me oskrbel brez moje sile in brez moje moči).

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej