Islamski izobraževalni portal

Položaj družine v islamu

Islam poudarja načelo poroke, da se oblikuje družina in to razume za eno od najlepših dejanj, kakor tudi eno od praks Allahovih glasnikov vere ter poslancev. Poslanec ﷺ je glede tega rekel: “Včasih se postim in včasih se ne; opravljam nočno molitev in tudi spim ter poročam se z ženskami. Kdor ne sledi moji praksi, ni od mojih resničnih sledilcev.” (Sahih Al-Buhari: 4776, Sahih Muslim: 1401)

Med neštetimi in velikimi blagoslovi, ki nam jih je Allah podaril, Kuran omenja ljubezen in ljubeznivost, ki jo je vsadil med partnerja:

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً

“In eno Njegovih znamenj je, da je iz vas ustvaril za vas vaš par, da se ob njem pomirite; in storil, da med vami vladata ljubezen in milost.” (Sura Ar-Rum, 30:21)

Islam svojim pripadnikom ukazuje, naj se poročijo in naj poroko naredijo lahko za tiste, ki želijo obvarovati svojo čistost. Poslanec ﷺ rekel: “Obstajajo trije ljudje, ki jim bo Allah zagotovo pomagal.” Med temi tremi, ki jih je omenil, je “oseba, ki se hoče poročiti, da bi ohranila svojo čistost”. (Sunan At-Tirmizi: 1655)

Prav tako ukazuje mladim ljudem, naj se poročijo, saj je poroka prava smer, ki jim bo pomagala nadzirati svoje intenzivne spolne impulze, in naj najdejo spokojnost v svojem partnerju.

Islam izkazuje spoštovanje vsakemu članu družine, tako moškim kot ženskam.

Starše je obvezal z veliko odgovornostjo, da vzgojijo svoje otroke. Abdullah ibn Omar je prenesel, da je slišal Allahovega poslanca ﷺ reči: “Vsak od vas je čuvaj in je odgovoren za tiste v svojem varstvu. Vladar je čuvaj svojih podanikov in odgovoren zanje. Mož je čuvaj svoje družine in je odgovoren zanjo. Ženska je čuvajka doma svojega moža in odgovorna zanj…” (Sahih Al-Buhari: 853, Sahih Muslim: 1829)

Spodbuja otroke, naj spoštujejo svoje starše, in jim ukazuje, naj izrazijo spoštovanje in jih cenijo, naj skrbijo zanje in jim pokažejo dolžno pokornost vse do njihove smrti.

Ne glede na starost otrok, so dolžni ubogati svoje starše in jim kazati ljubeznivost. Allah je naredil pokornost staršem za vzvišeno dejanje čaščenja in vernike opozarja, da ne smejo biti nesramni do staršev niti z besedo nespoštovanja:

وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا

“In tvoj Gospodar je odločil, da ne častite nikogar drugega kot Njega, in da ste dobri do staršev. Če eden od njiju ali oba dosežeta starost pri tebi, jima ne reči niti ‘uf’ in ne zavračaj ju, temveč jima govori plemenite besede.” (Sura Al-Isra’, 17:23)

Ukazuje staršem, naj pazijo na pravice svojih otrok in jih spodbuja, naj enakovredno porabljajo zanje in naj bodo do njih pravični v vidnih stvareh.

Svoje pripadnike usmerja, naj ohranjajo vezi sorodstva, tako da ostanejo v stiku s svojimi sorodniki po straneh obeh staršev in naj bodo prijazni do njih.

Ti sorodniki vključujejo strice po očetu in po materi ter njihove otroke. Islam ohranjanje sorodstvenih vezi smatra za enega najbolj hvalevrednih dejanj in opozarja na trganje teh vezi ter to razume za velik greh. Poslanec ﷺ je rekel: “Oseba, ki prekine sorodstvene vezi, ne bo vstopila v Raj.” (Sahih Al-Buhari: 5638, Sahih Muslim: 2556)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej