Islamski izobraževalni portal

Odgovor na predlog o prepovedi nošenja burke ali nikaba

Glede na to, da se zadnje čase veliko govori o različnih islamskih predpisih, pri čemur pa se pogostokrat opazi pomanjkanje znanja ter nepravilno razsojanje, čutimo dolžnost da pojasnimo nekaj stvari. Ob tej priložnosti se bomo posebej osredotočili na podan predlog o prepovedi nošenja burk ali nikabov.

Namreč, prepričani smo, da se na ta način poskuša odvzeti verska svoboda do nošenja burke ali nikaba, ki za muslimanko predstavlja častno pokrivalo ter zaščito pred zasužnjevanjem s pogledi in strastmi. Z nošnjo nikaba se ženska ne počuti zasužnjeno ali zatrto temveč svobodno in častno.

Priporočamo:

Zakaj se muslimanke pokrivajo

Čudi nas to, da so mnogi ljudje spregledali množično prositucijo ali pa trgovanje z ženskami, izkoriščanje njenega telesa ter izpodrinjanje na rob prepada. Ženske so obsedene s svojo zunanjostjo, ki jih včasih pripelje do anoreksije, bulimije ter pretiranih plastičnih operacij.

No, pa si poglejmo kaj pravijo poborniki ideje za prepoved častnega pokrivanja.

Janez Janša je dejal:

“Želimo, da se v Sloveniji spoštujejo slovenske navade in tradicija in da se ta kultura ne spremeni. Vsak, ki pride v Slovenijo, je to dolžan spoštovati.”

Naš komentar:

Sprašujemo se ali to izključno velja za muslimane ali pa so v to vključene tudi ostale verske skupine, ki se s svojim prakticiranjem razlikujejo od slovenske navade in tradicije?

Za primer lahko navedemo pravoslavce, ki se ob obeležavanju svojih praznikov popolnoma razlikujejo od slovenskih navad in tradicij.

Drugi komentar je podal Gorenak.

“Če greste danes v arabski svet in želite obiskati mošejo, bo vaša punca morala imeti ruto, oba si bosta morala umiti noge in iti bosa v ta objekt. Nobenega razloga ni, da od njih ne bi zahtevali enakega vedenja.”

Naš komentar:

To je kontradiktorno! Zakaj? Zato, ker se ljudje, v različnih primerih med obiskovanjem različnih krajev ali objektov, prilagajajo tamkajšnim zahtevam. Npr. ob obisku vatikanskega muzeja ali pa sikstinske kapele je pogoj biti primerno oblečen, vstop v mini krilu ni dovoljen.

V judovskih sinagogah je pogoj, da ženska prekrije kolena, prav tako morajo nositi dolge rokave. Moškim in dečkom je potrebno nositi judovsko kapo (kippah). V nekaterih sinagogah moški in ženske sedijo ločeno.

Ob vstopu v budistične templje je pogoj, da se obiskovalci sezujejo in da prekrijejo ramena.

V hindujskih templjih je potrebno biti sezut, obleči dovolj dolga oblačila ter pokriti ramena, v nasprotnem primeru je to zanje nespoštljivo. Prav tako smatrajo da ni vljudno nositi usnjena oblačila, čevlje, pasove ali jakne.

V Etiopiji je ob vstopu v cerkev pogoj da se obiskovalci sezujejo.

Takšnih primerov je ogromno, ampak kot smo že dejali se za nas vedno naredi izjema in vedno znova in znova postanemo tarče zlonamernih islamofobov.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej