Islamski izobraževalni portal

Stvari, ki prekinejo post

Posteča oseba se mora izogibati številnim stvarem, ki prekinejo post, te so naslednje:

  1. Hrana in pijača, saj Allah pravi: “In jejte in pijte, dokler ne boste razlikovali bele niti od črne niti zore, nato dopolnite post do noči.” (Sura Al-Bakara, 2:187) Če oseba pozabi, da se posti, in nekaj poje ali popije, je njen post še naprej veljaven in ni grešnik, če to stori nenamenoma. Poslanec ﷺ je rekel: “Kdor pozabi, da se posti, in nekaj poje ali popije, naj dokonča svoj post, saj ga je Allah nahranil in napil.” (Sahih Al-Buhari: 1831, Sahih Muslim: 1155)
  2. Vse, kar je klasificirano kot nekaj podobnega hrani in pijači. To vključuje naslednje:
  • Injekcije, ki imajo hranilno vrednost: Te služijo kot oskrba telesu s potrebnimi minerali in hranljivimi snovmi, zato je podobno hranjenju in pitju.
  • Transfuzija krvi: Kri je kot telesni transportni sistem, ko kroži, dostavlja kisik in hranljive snovi po telesu, zato je to podobno hranjenju in pitju.
  • Kajenje v vseh svojih oblikah spremeni post v Neveljavnega, saj inhaliranje dima v telo sprejme številne toksične substance.
  1. Spolni odnos, v katerem moški vstavi svoj penis v vagino ženske, vseeno je, če to sproži spolni izliv ali ne.
  2. Namerni izliv semena s spolnim stikom, samozadovoljevanjem ali na nek drug način.

Vendar mokre sanje, spolno razburljive sanje, ki povzročijo orgazem, ne prekinejo posta.

Moški lahko poljubi svojo ženo, če ve, da se lahko zlahka nadzira in ne vstopita v spolni odnos ali neko dejanje, ki bi lahko povzročilo izliv semena.

  1. Namerno bruhanje: Vendar nenamerno bruhanje ne prekine posta. Poslanec ﷺ je rekel: “Če nekdo bruha nenamerno, medtem ko se posti, mu ni potrebno nadoknaditi tega s postenjem drugega dneva; vendar če namerno bruha, potem se mora postiti drug dan zaradi prekinitve svojega (obveznega) posta.” (Sunan At-Tirmizi: 720, Sunan Abu Davud: 2380)
  2. Začetek menstruacije ali poporodnega krvavenja ne glede na čas ali del dneva, ko se to krvavenje pojavi. Kadarkoli se to krvavenje pojavi, četudi tik pred sončnim zahodom, je post ženske avtomatično prekinjen. Če ženska z menstruacijo postane čista šele po zori, je njen post prav tako prekinjen. Poslanec ﷺ je rekel: “Ali ni res, da ženska ne more moliti niti se postiti med menstruacijo?” (Sahih Al-Buhari, 1850)

Kljub temu, ločeno od menstrualnega krvavenja in poporodnega krvavenja, neobičajno maternično krvavenje, ki ga nekatere ženske doživljajo, ne preprečuje posta.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej