Islamski izobraževalni portal

Zanimivo o datelnjih

PALMA DATLJEVEC

Dateljnova palma je le ena izmed približno 1200 vrst v družini palm. V severni Afriki in na Bližnjem vzhodu jo gojijo že več tisoč let. Dateljnova palma običajno zraste 15-25 metrov visoko, potrebuje pa vroče in suho podnebje, a vseeno veliko vode. Je ena najpomembnejših kulturnih rastlin v oazah, kjer z globokimi koreninami črpa podtalnico. Dateljnove palme so bile med prvimi kultiviranimi rastlinami. To je bilo nujno zaradi njene dvodomnosti. Drevo ima ali ženske cvetove ali moški pelod. Če naj veter opravi opraševanje, mora biti v nasadu približno enako moških in ženskih dreves. To je prebivalcem oaz kmalu postalo premalo gospodarno, zato so začeli opravljati opraševanje ročno, tako da je bilo na 50 ženskih dreves potrebno samo še eno moško. Razmnožuje se vegetativno (s potaknjenci) in ne s sajenjem koščic. Prve sadove rodi po 8 do 10 letih. Cveti februarja, sadeže pa nabirajo novembra in decembra. Podobno kot pri kokosovi palmi tudi pri dateljnovi uporabijo skoraj vse dele rastline. Koščice so hrana za kamele, iz listov pletejo košare in preproge. V Pakistanu z gostim sirupom iz dateljnov namažejo usnjene mehove in torbe, ki zato ne prepuščajo vode.

SPLOŠNO O DATELJNIH

Dateljni so okrogli ali ovalni, rastejo pa v grozdih. Dolgi so od tri do sedem centimetrov, v sredini pa je podolgovata pečka. Zreli dateljni so zlatorjave, rumene ali rdečkaste barve, sadeži pa zorijo pet ali šest mesecev. Največ dateljnov pridelajo v Egiptu, Iranu in Savdski Arabiji. Dateljni so tudi pri nas zelo priljubljeno suho sadje, za dežele severne Afrike in Bližnjega vzhoda pa je dateljnova palma neprecenljivega pomena. Pri nas lahko največkrat kupimo posušene dateljne. Kdor je že poskusil sveže dateljne, pa ve, da so ti še neprimerno bolj okusni. Suhe dateljne lahko več mesecev hranimo na hladnem in suhem. V severni Afriki in na Bližnjem vzhodu so dateljni sestavni del slanih in sladkih jedi. Dobro se ujemajo z mesom, med slaščicami pa so nekaj posebnega dateljni, ki jih napolnijo z marcipanom, kandirano pomarančno in limonino lupinico, mandlji…

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živ. tehnologije, pravi: »Dateljni se odlikujejo z visoko prehransko vrednostjo, saj poleg sladkorjev vsebujejo aminokisline, zdrave maščobe, minerale, vitamine in druge bioaktivne snovi. Med vitamini izstopajo: beta karoten, vitamin K in vitamini B skupine. Dateljni vsebujejo tudi seratonin, ki izboljšuje razpoloženje ter melatonin, ki je spalni hormon in antioksidant. Sodi med prehransko najbolj popolne sadeže.«

Slastni puščavski plodovi so najboljša naravna sladkarija, ki vsebuje celoten paket hranilnih snovi, in ne le praznih kalorij. Založijo vas z obilo energije, saj so bogati z naravnimi sladkorji. Ti so v kombinaciji s kalijem, fosforjem, magnezijem, železom, vitamini B-kompleksa in vlakninami zares odličen prigrizek za vse športnike in rekreativce.

Pospešujejo presnovo, urejajo prebavo in pomagajo pri težavah z dihali. Zaradi velike količine sladkorjev delujejo pomirjevalno, aminokislina triptofan, ki sodeluje pri nastanku spalnega hormona melatonina in hormona ugodja serotonina, pa poskrbi za boljši spanec. Dateljni vsebujejo vitamine A, B1, B2 in florin, ki preprečuje propadanje zob. Ostali minerali, ki se nahajajo v dateljnih so: bor, kalcij, kobalt, baker, železo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij in cink. Dateljni prav tako vsebujejo element selen, za katerega mnogi menijo, da preprečuje nastanek kancerogenih (rakastih) celic in da je zelo pomemben za imunski sistem.

Zaradi vseh predhodno omenjenih lastnosti, se lahko reče, da so dateljni idealna hrana prihodnosti. V zadnjih 40 letih se je pridelava tega sadeža potrojila, medtem ko se je število prebivalcev v tem času podvojilo.

Dateljni spadajo med najbolj hranljive vrste sadežev, zato jih nekateri Arabci imenujejo tudi „Puščavski kruh“. Danes poznamo več kot 600 vrst dateljnov.

ISLAM IN DATELJNI

Allahov Poslanec Muhammed ﷺ je dateljnom, kot hrani vernikov namenil veliko pozornost, še posebej pa v mesecu Ramadanu. Vzvišeni Allah je omenil dateljne na številnih mestih v Kur’anu in nas obvešča da so dateljni hrana prebivalcev v Raju (Džennetu).

Islamski učenjak Ibnul Kajjim je v svojim znani knjigi Zadul Me’ad zapisal, da je Allahov Poslanec ﷺ pogostokrat jedel dateljne. Dateljne je imel zelo rad in jedel jih je na različne načine. Jedel je: suhe in sveže dateljne, dateljnov kompot, dateljne s kumarami, dateljne s kruhom, sveže dateljne z lubenico in suhe dateljne z maslom.

IDEALNA HRANA ZA „POSTITELJE“ (tiste, ki se postijo)

Obstajajo terapije, kjer zdravniki svetujejo pacientom zdravljene s postom. Hkrati jim priporočajo prekinjanje posta z uživanjem dateljnov, saj dateljni vsebujejo veliko naravnih sladkorjev, ki se hitro absorbirajo.

Allahov Poslanec Muhammed ﷺ nam je dal navodilo za najbolj efektiven post, saj je rekel: „Kadar nekdo med vami hoče prekinit post naj poje datelj, saj je v dateljnih blagoslov, a če ne najde datlja naj popije vodo, saj voda čisti.“ (zabeležil Ebu Davud)

Prav tako je rekel ﷺ: „Kdor poje sedem dateljnov na tešče, ta dan mu ne bo škodil niti strup niti črna magija.“ (zabeležil Buhari)

Uživanje dateljnov nam prav tako lahko zelo pomaga pri zdravljenju pretirane debelosti. Allahov Poslanec Muhammed ﷺ nam je priporočil uživanje dateljnov na tešče zgodaj zjutraj, kot je omenjeno v zgoraj navedenem hadisu. Dateljni dajo telesu dovolj sladkorjev in stimulirajo črevesje, kar posledično povzroči večjo sitost in zmanjšan vnos hrane. Čudež najdemo v hadisu, kjer je Allahov Poslanec ﷺ rekel:

بيت ليس فيه تمر جياع أهله

„V gospodinjstvu kjer se nahajajo dateljni – ni lakote.“ (zabeležil Muslim)

DATELJNI IN NOSEČNOST

Dateljni stimulirajo maternico nosečnice z reguliranjem in pospeševanjem kontrakcij, kar lajša porod. Maternica je relativno velik mišičast organ, ki za časa poroda potrebuje veliko število sladkorja. Glede na to, da so dateljni laksativi (sredstvo za prečiščenje) – povzročajo prečiščenje debelega čreva, kar prav tako lajša porod. Vzvišeni Allah je rekel Merjemi (Mariji) preden je rodila Isa’a (Jezusa):

وَهُزِّي إِلَيْكِ بِجِذْعِ النَّخْلَةِ تُسَاقِطْ عَلَيْكِ رُطَبًا جَنِيًّا

„Potresi palmovo steblo in v naročje ti bodo padli sveži datlji!“ (Merjem, 25)

HRANA IN ZDRAVILO ZA OTROKE

Kot smo že omenili, da dateljni vsebujejo veliko naravnih sladkorjev, ki se zlahka absorbirajo in prebavljajo – so zato blagodejni za otroški želodec. Sok iz dateljnov je zelo koristen, še posebej, če se zmeša z mlekom, saj je zelo hranljiv in je dobro krepčilo tako za otroke kot za odrasle. Dateljnova kaša se zelo priporoča tistim, ki imajo diarejo (drisko) in takrat se jo jemlje trikrat dnevno. Ta kaša prav tako blaži bolečine v dlesnih v času rasti zob in lajša ta proces.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej