Islamski izobraževalni portal

Ali muslimani obožujejo Kabo?

Vprašanje: Če Islam tako strogo obsoja malikovanje, zakaj potem muslimani obožujejo Kabo in padajo s čelom pred njo med molitvijo?

Odgovor: Kaba je samo kibla oz. smer v katero se muslimani obračajo v svojih molitvah. Pomembno je poudariti, da tudi če so muslimani v svojih molitvah obrnjeni proti Kabi, to ne pomeni da obožujejo Kabo! Muslimani ne obožujejo nikogar drugega razen Allaha!

Allah pravi (citiramo v približnem prevodu pomena):

»Vidimo, kako dvigaš obraz k nebu. Zagotovo te bomo obrnili v smer, po kateri hrepeniš. Usmeri torej obraz proti Svetemu hramu! Kjerkoli boste – obrnite se z obrazi na to stran! Tisti, ki jim je bila dana Knjiga, vedo, da je to resnica, navdihnjena od Gospodarja. Allah opazuje njihova dela!

(Približen prevod iz sure Al-Baqara, 144. ajeta)

Islam spodbuja k enotnosti

Zamislimo, na primer, da skupina muslimanov želi opraviti molitev. Nekateri bi se hoteli obrniti proti severu, drugi proti jugu. Da bi muslimani bili enotni v oboževanju Edinega Allaha (Slavljen naj je On) – kjerkoli se nahajali, se od njih zahteva da se obračajo v isto smer tj. proti Kabi. Če musliman živi vzhodno od Kabe, se mora obračati proti zahodu, če pa živi zahodno od Kabe, se mora obračati proti vzhodu.

Na zemljevidu sveta, je Kaba v sredini

Muslimani so prvi narisali zemljevid sveta. Na tem zemljevidu je jug na zgornji polovici a sever na spodnji polovici. Kaba se je nahajala na sredini tega zemljevida. Kasneje so zahodni kartografi narisali nov zemljevid sveta, s severom na zgornji in jugom na spodnji polovici zemljevida. Kljub temu popravku, je Kaba še vedno v centru zemljevida sveta.

Tavaf (kroženje) okrog kabe, je potrjevanje Allahove edinstvenosti

Ko muslimani vstopijo v Mesdžid-ul-Haram v Mekki, opravljajo tavaf, tj. kroženje okrog Kabe. Ta obred simbolizira Edinstvenost Allaha. Isto kakor vsak krog ima samo en center, tako tudi tavaf simbolizira da ni tistega, ki si zasluži oboževanje razen Allaha (Slavljen naj je On)

Nekateri muslimani so plezali na Kabo in klicali k molitvi (ezan)

Še v času Božjega Poslanca (naj je Božji mir z njim), so nekateri ljudje plezali na Kabo in recitirali ezan (pozivali k molitvi). Naj se vprašajo tisti, ki obtožujejo muslimane za oboževanje Kabe: kateri malikovalec stoji na svojem idolu, katerega ga obožuje?

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej