Islamski izobraževalni portal

Burkini ali bikini?

Zadnje čase smo priče navalu kritik, zaradi neke ženske, ki se je pojavila v burkiniju na  nekem javnem kopališču. Nekdo je fotografiral ta dogodek, sliko pa postavil na socialna omrežja, od koder je izbruhnila debata oziroma val zgražanj in kritik. Sicer se v tem primeru ne bomo ozirali na to, kakšne so lahko posledice v medsebojnih odnosih zaradi tako nespametnega vedenja neznanega avtorja omenjene fotografije, temveč se bomo pa ozrli na to, ali je moralno, da ženska skriva svojo lepoto pred neznanci.

Potrebno je poudariti, da se muslimanka ne pokriva zaradi svojega moža, ampak ker jo je temu podučil njen Stvarnik.

»A recite vernicam, naj hodijo s spuščenim pogledom in naj pazijo na svoje sramne dele. Naj ne dovolijo, da bi se videlo kaj od njihovega okrasja – razen tega, kar je tako ali tako zunaj. Tančice naj imajo čez prsi, svojega okrasja pa naj ne kažejo naokrog! To lahko le svojim možem, očetom, očetom svojih mož, svojim sinovom,sinovom svojih mož, svojim bratom, sinovom svojih bratov, sinovom svojih sester, svojim prijateljicam, svojim služabnicam, moškim, ki ne potrebujejo žensk in otrokom, ki še ne vedo, kje ima ženska sramne dele. Naj ne udarjajo s stopali, da bi se slišal žvenket nakita, ki je pod obleko. Vsi pa se pokesajte pred Allahom, o verniki, in dosegli boste, kar želite.« (An-Nur, 31)

Smisel pokrivanja se nahaja v delu verza: “svojega okrasja pa naj ne kažejo naokrog!”, to pa je tudi hkrati glavna motivacija za tisto, ki ima željo pokriti svoja okrasja. Hidžab je znak sramežljivosti, ki kot taka lastnost ženski daje poseben status v moralnem smislu.

Na žalost pa danes živimo v času, ko preovladava bezsramnost ter izrazita nemorala. Živimo v kraju in času, ko brez težave lahko kupiš žensko za spolne usluge, kjer si ljudje izmenjujejo partnerje, kjer istospolni odnosi niso več čudni, kjer ženska lahko menja partnerje in obratno in kjer porno industrija služi milijone na račun ženske nemorale…

Ni pa vedno bilo tako, včasih so ljudje imeli več sramežljivosti, zato bomo ob tej priložnosti navedli kako je na zahodu kopalna obleka evolvirala.

Primer kopalne obleke v Ameriki iz leta 1870.

“Bathing machine” so bile lesene kolibe, s katerimi so pripeljali ženske do privatnega kotička, kjer se je lahko kopala.

Fotografija plaže iz 19. stoletja.

Kodeks oblačenja v zahodnem svetu iz leta 1737 je glasil takole:

“Nobena ženska ne sme obiskati kopališče v toku dneva ali noči brez dostojno pokritega telesa.”

Ker se v Sloveniji vsaj polovica prebivalstva deklarira za kristjane, se bomo prav tako ozrli na citate iz Biblije s poudarkom, da interpretacijo teh verzov na isti način tolmačijo krščanski tolmači Biblije.

Če pogledamo kaj Biblija pravi za žensko in njen način oblačenja:

Tako naj ravnajo tudi ženske, in sicer v urejeni (spodobni) obleki. Zaljšajo naj se s sramežljivostjo in razumnostjo. Ne s spletanjem las in z zlatnino, ne z biseri ali dragoceno obleko, ampak z dobrimi deli, kakor se spodobi ženskam, ki javno izpovedujejo svoje strahospoštovanje do Boga.

(1 Timoteju 2, 9-10)

Beseda spodobna pomeni “imeti občutek sramežljivosti ter spoštovanja”, hkrati pa označuje treznost uma, tistih, ki so razumni in pozorni. Dobra obleka za žensko je tista, ki pravilno pokriva njeno telo, na način, da ne izziva grešne misli drugih moških. Ozka ali pomankljiva obleka na ženski, kaže na slabo moralo, nezrelost in lahko pošilja napačno sporočilo nasprotnemu spolu. (končan komentar kristjanskega klerika na prethodni citat)

Navsezadnje so tudi tisti, ki imajo avtoriteto med kristjanskimi kleriki, kritični do oblačenja bikinija v javnosti. Svoje kritično mišljenje pa bazirajo na sledečih citatih.

Nihče naj te ne prezira zaradi tvoje mladosti. Bodi pa vernim zgled v besedi, vedênju, ljubezni, veri in čistosti.

(1 Timoteju 4, 12)

Sledeč citat, poudarja, da je gledanje v žensko neka oblika prešuštvovanja, njena golota pa lahko provzroči ta grešen pogled.

Slišali ste, da je bilo rečeno: Ne prešuštvuj! Jaz pa vam pravim: Kdor koli gleda žensko, da jo poželi, je v srcu že prešuštvoval z njo.

(Matej 5, 27-29)

Allahov Poslanec Muhammed, naj je Božji mir z njim, je na isti način definiral to obliko prešuštvovanja in sicer:

فَزِنَا العَيْنِ النَّظَرُ

“Prešuštvo oči je (prepovedan) pogled…” (Muslim, 2657)

Mar pomankljivo oz. zapeljivo oblečena ženska ne izziva moških pogledov in grešnih misli?! Sodeč po vsem kar je navedeno, ostaja da sta islam in krščanstvo kritična do izzivalno-pomanjkljivega oblačenja in ne do dostojno pokritega telesa.

Ah, zagotovo ste že kdaj slišali: “muslimani zatirajo ženske”, ali je res temu tako? Vzameš ji pravico do izpovedanja svoje vere, do pokrivanja, jo kaznuješ če se v javnosti pojavi v burki, prepoveš ji kopanje v burkiniju, službo lahko pozabi, vedno znova in znova jo nekdo užali, potem pa krivdo zatiranja mečejo na muslimane?!

Naš komentar zaključujemo z verzom iz Kur’ana:

لَا تَعْمَى الْأَبْصَارُ وَلَـٰكِن تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتِي فِي الصُّدُورِ

“Niso slepe oči, temveč srca v prsih.” (22:46)

Sorodne povezave:

Zakaj se muslimanke pokrivajo?

Materinstvo muslimanke

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej