Islamski izobraževalni portal

Zakaj se muslimanke pokrivajo?

Islam je žensko vzdignil in ji dal enakopravnost ter narekuje zadržanje tega statusa.

Pokrite muslimanke

Preden obrazložimo razloge za obstoj predpisa, ki se nanaša na hidžab, si bomo ogledali kakšen je bil položaj ženske v raznih družbah pred islamom.

V PRETEKLOSTI SO BILE ŽENSKE PONIŽANE, BILE SO OBJEKT POHOTE

Naslednja zgodovinska dejstva nam jasno ilustrirajo, da je bil položaj ženske v prejšnjih civilizacijah tako nizek – do nivoja zanikanja njenih osnovnih človeških pravic.

• Babilonska civilizacija

Pred babilonskim zakonom, so bile ženske degradirane in brez kakršnih koli pravic. Če bi moški ubil neko žensko, namesto da bi bil kaznovan, so ubili njegovo soprogo.

• Grška civilizacija

Grška civilizacija se smatra za najsvetlejšo nad vsemi starimi civilizacijami. V tej »svetli« družbi, je bila ženska degradirana in vse pravice so ji bile odvzete. Po grški mitologiji, je »neka ženska«, po imenu Pandora, glavni krivec za vse nesreče (težave, katastrofe) človeštva. Grki so na ženske gledali kot na pol-človeška bitja, ki so ničvredna v primerjavi z moškimi. Četudi se je ženska čednost na začetku spoštovala, so Grki kasneje podlegli svojemu egu in seksualnim perverzijam. Prostitucija je postala običajen pojav pri vseh slojih družbe.

• Rimska civilizacija

Ko je rimska civilizacija bila v zenitu »slave«, je človek imel pravico vzeti življenje svoji ženi, brez kakšnih koli posledic. Prostitucija in razgaljanje sta bila prav tako običajna pojava pri Rimljanih.

• Egipčanska civilizacija

Egipčani so žensko smatrali kot zli pojav in znak demona.

• Predislamska Arabija

Preden se je začel širiti islam v Arabiji, so Arabci poniževali ženske. Neredek pojav je bil ta, da so komaj rojene punčke žive zakopavali.

ISLAM JE ŽENSKO VZDIGNIL IN JI DAL ENAKOPRAVNOST TER NAREKUJE ZADRŽANJE TEGA STATUSA

Islam je žensko vzdignil na visoko stopnjo in ji dal vse potrebne pravice še pred 1.400 leti. Ženska bi morala ta svoj status skrbno čuvati.

HIDŽAB ZA MOŠKE

Ljudje običajno, ko zaslišijo besedo hidžab takoj pomislijo na žensko. Vendar, Allah je v Častnem Kur`anu najprej omenil hidžab za moške, šele zatem za ženske:

قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَزْكَىٰ لَهُمْ ۗ إِنَّ اللَّـهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ

»Reci vernikom, naj hodijo s spuščenim pogledom in naj pazijo na svoje sramne dele. Tako je bolje, saj Allah resnično ve, kaj delajo!« (An-Nur, 30)

Če moški vidi žensko in pomisli na nekaj grdega in nečastnega, obvezen je takoj spustiti pogled!

HIDŽAB ZA ŽENSKE

V Častnem Kur’anu, v suri An-Nur stoji:

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ ۖ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَىٰ عَوْرَاتِ النِّسَاءِ ۖ وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ ۚ وَتُوبُوا إِلَى اللَّـهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

»A recite vernicam , naj hodijo s spuščenim pogledom in naj pazijo na svoje sramne dele. Naj ne dovolijo, da bi se videlo kaj od njihovega okrasja – razen tega, kar je tako ali tako zunaj. Tančice naj imajo čez prsi, svojega okrasja pa naj ne kažejo naokrog! To lahko le svojim možem, očetom, očetom svojih mož, svojim sinovom,sinovom svojih mož, svojim bratom, sinovom svojih bratov, sinovom svojih sester, svojim prijateljicam, svojim služabnicam, moškim, ki ne potrebujejo žensk in otrokom, ki še ne vedo, kje ima ženska sramne dele. Naj ne udarjajo s stopali, da bi se slišal žvenket nakita, ki je pod obleko. Vsi pa se pokesajte pred Allahom, o verniki, in dosegli boste, kar želite.« (An-Nur, 31)

Šest kriterijev glede hidžaba

V Kur`anu in sunni je zapovedanih šest osnovnih kriterijev, da bi oblačenje bilo pravilno:

1. Pokrivanje telesa; ta predpis se razlikuje med moškim in žensko. Moški morajo pokriti svoje telo vsaj od popka pa do začetk goleni. Medtem ko za žensko velja predpis pokrivanja celotnega telesa. Vsi ostali kriteriji oblačenja so isti za moškega in za žensko.
2. Oblačila morajo biti široka in ne smejo očrtati figure telesa.
3. Oblačila ne smejo biti prozorna.
4. Oblačila ne smejo biti izzivalna oz. privlačna za nasprotni spol.
5. Prepovedano je nositi oblačila, ki so značilna za nasprotni spol (moški ne smejo oponašati ženske in obratno).
6. Oblačila ne smejo imeti neverskih simbolov. Prepovedano je nositi oblačilo, ki je tipično za nevernike, zaradi njihovih verskih razlogov.

HIDŽAB, MED DRUGIM PREDSTAVLJA TUDI NAČIN OBNAŠANJA

Popolni hidžab, poleg šestih kriterijev oblačenja, predstavlja tudi moralo, obnašanje in odnos osebe. Tisti, ki gleda hidžab samo skozi teh šest navedenih kriterijev, ima omejen pogled. Hidžab oblačila mora biti izpopolnjen s hidžabom srca, oči, misli in želja. On določa način na kateri oseba govori, hodi itd.

HIDŽAB PREPREČUJE ZLORABO

Razlog, zaradi katerega je zapovedan hidžab se omenja v Častnem Kur`anu: »O, glasnik vere, reci svojim ženam, svojim hčeram in ženam, vernikov, naj se dostojno oblačijo. Tako bodo lahko prepoznane, nihče pa jih ne bo nadlegoval. Allah pa odpušča in je milosten!« (Al-Ahzab, 59)
Kur`an nam sporoča, da je hidžab zapovedan ženskam, da bi bile prepoznane kot dostojanstvene in da bi jih zaščitil pred ponižanjem ter vznemirjanjem na ulici.

PRIMER DVEH SESTER

Vzemimo primer dveh sester enojajčnih dvojčic. Ti dve sestri sta enako lepi in gresta po ulici. Ena je oblečena v islamsko nošo – hidžab, se pravi ima pokrito celotno telo. Druga sestra pa je oblečena v »zahodno nošo«, mini krilo ipd. Za vogalom čaka huligan, ki vidi priložnost , da bi ju napadel. Katera od teh dveh sester ga bo privlačila – dekle v islamski noši ali v mini krilu? Normalno, njegovo pozornost, bo pritegnila tista, ki je v mini krilu. Takšen način oblačenja je indirekten poziv v to, da jo nekdo napade in onečasti na ulici. Kur`an govori resnico, ko pravi, da je hidžab preventiva pred zlorabo.

PRAVIČNA KAZEN ZA POSILJEVALCA

Po islamskemu šeriatu se človeka, za katerega se dokaže, da je storil posilstvo, kaznuje s smrtno kaznijo. Mnogi so začudeni nad takšno »hudo« kaznijo. Nekateri so celo rekli, da je islam groba barbarska religija! Vprašal sem na stotine moških nemuslimanov eno vprašanje: »Predstavljajmo si, da nekdo posili vašo ženo, mati ali sestro. Ti si sodnik, posiljevalec pa se nahaja pred teboj. Kakšno kazen bi mu predpisal?« Vsi so odgovorili, da bi ga obsodili na smrt! Nekateri so šli še tako daleč, pa so rekli, da bi ga mučili do smrti.

ZAHODNA DRUŽBA ZAMAN TRDI, DA SO ŽENSKI DALI NJENE PRAVICE

Zahodna zgodbica o ženski svobodi je samo odvraten izgovor za eksploatacijo telesa, degradacijo duše in kaljenje časti. Zahodna družba trdi, da je vzdignila pravice žensk. Nasprotno, ona je njen položaj postavila na stopnjo priležnic, ki so v družbeni lasti. Le-te so marionete v rokah tistih, ki perverznežem nudijo zadovoljevanje nizkih strasti, pod rožnatim plaščem »umetnosti in kulture«.

ZDA IMAJO NAJVEČJE ŠTEVILO POSILSTEV NA SVETU

Združene države Amerike se smatrajo, kot najnaprednejše na svetu. Ampak, število posilstev v ZDA je med največjim na svetu. Po nekem obvestilu FBI iz leta 1990 se je v ZDA vsakodnevno zgodilo približno 1.750 posilstev! Malo kasneje je popravljen, v njemu pa piše, da se vsakodnevno zgodi približno 1.900 posilstev. Ne omenja se leto, v temu novejšemu obvestilu, ampak je najbolj verjetno, da se tukaj misli na leto 1992 oz. 1993. V naslednjih letih se Američani verjetno postali še bolj »pogumni«. Predstavljajte si naslednji scenarij: Moški ob pomisleku na nekaj nemoralnega spusti pogled. Vsaka ženska nosi hidžab in celotno telo ima pokrito. Če jo neki moški tudi poleg tega posili, ga čaka smrtna kazen. Sprašujem vas ali bi se v takem primeru število posilstev v Ameriki naraslo, ali bi ostalo približno enako, ali pa bi se zmanjšalo?

UVELJAVITEV ISLAMSKEGA ZAKONA BI ZMANJŠALO ŠTEVILO POSILSTEV

Normalno, prej ko bi se islamski zakon uveljavil v praksi, prej bi imeli pozitivne rezultate. Če bi se islamski zakon (šeriat) uveljavil v katerikoli državi v Evropi ali v Ameriki, družba bi dihala normalneje in svobodneje. Hidžab ne degradira žensk, ampak jo vzdiguje na večjo stopnjo in ščiti njeno čast, ponos ter dostojanstvo.

Preberite si tudi ne želim čestitke za 8. marec

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej