Islamski izobraževalni portal

Določanje začetka ramadana

Potrditev začetka meseca Ramadana, je možna na dva načina:

– Ob videnju mlade lune (hilal). V kolikor se to zgodi devetindvajsetega Ša’bana, se od te noči računa, da je nastopil mesec Ramadan in takoj naslednje jutro prične veljati obveza posta. Allahov Poslanec je rekel:

إذا رأيتموه فصوموا وإذا رأيتموه فأفطروا فإن غم عليكم فأكملوا العدة ثلاثين

“Ko vidite (mlado luno), začnite postiti in ko ga ponovno vidite, jejte (prenehajte s postom)! V kolikor ga ne vidite, računajte da je (Ša’ban) dolg trideset dni.” (zabeležil Muslim)

– Dopolnitev predhodnega meseca (Ša’bana) s tridesetim dnevom. Tako, ko Ša’ban dopolni trideseti dan, se naslednji dan, brez pomislekov računa kot prvi dan Ramadana

Za videnje mlade lune zadostuje potrditev ene ali dveh zaupljivih oseb, ki sta jo videla. Allahov Poslanec je pustil možnost, da je sprejemljiva potrditev samo ene zaupljive osebe, ki je videla mlado luno meseca Ramadana (zabeležil Ebu Davud in ostali). Za razliko od potrditve mlade lune za mesec Ševval, ko se post prekinja, je potrebno, da najmanj dve zaupljivi osebi to potrdita, ker tudi Allahov Poslanec ni za prekinjanje posta sprejemal potrditev samo ene zaupljive osebe. (zabeležila Taberani in Darekutni)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej