Islamski izobraževalni portal

Higiena v Islamu

Higiena v islamu

Rekel je Vzvišeni Allah:

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

“Allah zares ljubi tiste, ki se pogosto kesajo in tiste, ki se pogosto čistijo.” (Al-Baqara, 222)

Božji Poslanec ﷺ je rekel: “Raj je čist in v njega bodo vstopili samo čisti.”

Prav tako je rekel: “Čistoča je polovica imana (verovanja).”

Čistoča

Allahov Poslanec ﷺ je rekel: “Pet stvari je naravnih: obrezovanje, odstranjevanje dlak z intimnega predela, puljenje dlak pod pazduho, rezanjem nohtov in krajšanjem brkov.” (Buhari in Muslim)

Aiša (naj je Allah zadovoljen z njo) prenaša da je Poslanec ﷺ rekel: “Deset stvari je naravnih: “Krajšanje brkov, puščanje brade, čiščenje zob z misvakom, izpiranje nosa, rezanje nohtov, pranje zglobov, odstranjevanje dlak pod pazduho, odstranjevanje dlak med nogami, pranje po mali in veliki potrebi in izpiranje ust.” (Ibn Madždže)

Versko pranje (wudu)

Higiena muslimana se prav tako kaže skozi petkratno pranje pred molitvijo tokom dneva. Ta postopek se v arabskem jeziku imenuje “wudu”, toda večina ljudi s tukajšnjih prostorov ta postopek imenuje “abdest”, ta beseda izhaja iz perzijskega jezika, kar pomeni pranje rok.

Allah v Kur’anu pravi:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ ۚ وَإِن كُنتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا

“O verniki! Ko se pripravljate k molitvi, si umijte obraz in roke do komolcev ter si otrite glavo. Nato si umijte noge do gležnjev. Če ste nečisti, se okopajte.” (Al-Maida, 6)

Pranje zob

Prav tako si je Allahov Poslanec ﷺ zelo rad umival zobe z misvakom. Misvak je idealna, naravna ščetka, ki vsebuje več kot ima katerakoli zobna pasta.

Ebu Musa el-Eš’ari je dejal: “Obiskal sem Poslanca ﷺ, a misvak je imel na vrhu jezika.”

Enes (naj je Allah zadovoljen z njim) prenaša, da je Poslanec ﷺ rekel: “Kadarkoli me je Džibril obiskal, mi je svetoval, da uporabljam misvak.”

Gusl – versko kopanje

“Če ste nečisti, se okopajte.” (Al-Maida, 6)

Gusl je obvezno versko kopanje, takrat ko smo nečisti a priporočeno je enkrat v tednu tudi takrat ko smo čisti.

Higiena pri jedi

Pranje rok pred jedjo je bila praksa Muhammeda ﷺ. Prav tako je Allahov Poslanec prakticiral pranje rok po jedi.

Prenaša se od Selmana (naj je Allah zadovoljen z njim) da je Allahov Poslanec ﷺ rekel: “Blagoslov v hrani je pranje rok pred in po jedi.” (Tirmizi, Ebu Davud)

Mala in velika potreba

Allahov Poslanec ﷺ je malo potrebo opravljal v klečečem položaju. V tem postopku vidimo modrost, kajti opravljanje male potrebe v stoječem položaju nas lahko umaže. Prav tako medicina dokazuje, da je dosti bolj zdravo opravljati malo potrebo v sedečem, klečečem položaju.

Allahov Poslanec ﷺ je rekel: “Deset stvari je naravnih… pranje po mali in veliki potrebi…” (Ibn Madždže)

Aiša (naj je Allah zadovoljen z njo) je rekla: Prenesite svojim možem, naj se po potrebi umijejo z vodo, ker se jaz sramujem to pojasniti. Tako je počel Allahov Poslanec ﷺ. (Tirmizi)

Pripovedoval nam je Mugire bin Šu’be: “Potoval sem z Allahovim Poslancem ﷺ, kadarkoli bi hotel opraviti potrebo bi se oddaljil zelo daleč.” (Tirmizi)

Priporočamo branje modrost posta

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej