Islamski izobraževalni portal

Kako islam gleda na posilstvo?

Islam ne samo, da prepoveduje posilstvo temveč predpisuje strogo kazen za posiljevalca.

Posilstvo je odvratno dejanje, ki je strogo prepovedno v vseh religijah, kot tudi pri vseh, ki imajo vsaj kanček zdravega razuma. Vse družbe na tem svetu obsojajo ta zločin in zato so zanj predpisane najstrožje kazni. Izjema so le nekatere države, kjer je posiljevalcu oproščeno, če se kasneje poroči z svojo žrtvijo. Nikakršna ljubezen ali sočutje ne more obstajati med agresorjem in njegovo žrtvijo, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da bolečina posilstva ne mine skozi čas. Tako so tovrstni zakoni (med posiljevalcem in žrtvijo) obsojeni na propad in niso nič drugega kot ponižanje in trpljenje za žensko.

Islam ne samo, da prepoveduje posilstvo temveč predpisuje strogo kazen za posiljevalca. Če pogledamo na celoten problem malo širše, vidimo, da islam preprečuje to kaznivo dejanje na več načinov, kot samo s predpisano kaznijo. Namreč študije so pokazale, da so posiljevalci zelo pogosto pod vplivom alkohola ali drog v času, ko storijo ta gnusen zločin. Običajno se to zgodi, ko žrtve hodijo same v predelih, kjer sicer ni veliko ljudi. Prav tako se je izkazalo, da imata vsebina v medijih in reklamirana napol naga telesa negativen vpliv na posiljevalce. Leta 2004 je Amnesty International v kampanji »Stop nasilju nad ženskami« poročal, da je na svetu vsakih 90 sekund posiljena ena ženska.

Po drugi strani islamski predpisi ščitijo žensko na vsak način. Tako islam zapoveduje častno oblačenje, ki ne razkriva ženskega telesa. Prav tako je ženskam prepovedano oditi na daljšo pot brez spremstva moža ali nekoga iz ožje družine. Islamski način življenja spodbuja mlade ljudi, da se poročijo zgodaj, saj je to eden najbolj učinkovitih načinov za preprečevanje posilstev.

Islamski pravniki so na podlagi šeri’atskih argumentov zaključili, da je v splošnem kazen za posiljevalca enaka kazni za tistega, ki ima zunajzakonske spolne odnose. Torej, če se poročenemu moškemu dokaže posilstvo, je zanj predpisano kamenjanje do smrti, medtem ko se neporočeni posiljevalci kaznujejo s stotimi udarci biča in z izgonom iz kraja bivanja za eno leto. V primeru, da posiljevalec uporabi neko orožje (nož, pištola, itd.) z namenom da onesposobi ali zastraši žrtev, potem je kazen za takega enaka kazni za razbojnike.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej