Islamski izobraževalni portal

Zakaj potem ne pogledajo v kamelo, kako je ustvarjena?

Rekel je Vzvišeni Allah:

أَفَلَا يَنظُرُ‌ونَ إِلَى الْإِبِلِ كَيْفَ خُلِقَتْ

“Zakaj potem ne pogledajo v kamelo, kako je ustvarjena?” (El-Gašije, 17)

Vsak Kur’anski verz nosi s seboj nekakšno sporočilo, o katerem naj bi ljudje razmišljali ter delovali v skladu z njim. Zgoraj omenjen Kur’anski verz poziva ljudi naj pogledajo v kamelo, kako je ustvarjena in potemtakem razmislijo ali je takšno impresivno bitje nastalo slučajno ali pa jo je ustvaril Allah.

Odgovor je vsekakor jasen, kajti že skozi samo terminologijo izražanja je moč zaključiti če je nekaj ustvarjeno potem jo je moral nekdo ustvariti?!

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj zanimivosti glede kamele.

Splošne značilnosti o kameli:

Telo je dolgo tudi do tri in več metrov, odrasla kamela meri v višino do 230 cm, telo je pokrito z dlako, ki je lahko rjave do peščeno svetle barve. V zimskih mesecih pokriva telo dolga tudi do 25 cm in več gosta dlaka, ki poleti zelo hitro odpade v dolgih kosih. Rep je dolg do 50cm, in je na koncu odlakan. Doseže težo 800-1000kg. Na hrbtu ima dve grbi, ki sta sestavljeni iz maščobe, in ne iz vode kot je bilo včasih mišljeno. Obraz je dolg in nekoliko trikotne oblike, ustnice pa izgledajo kot nasmejane. Imajo dolge trepalnice in nosnice, katere se lahko zatesnijo v primeru ko veter raznaša prah oziroma pesek. Oči se tudi prekomerno solzijo, da se lažje izloča pesek oz. prah iz očesnih vek. Na nogah imajo dva široka nedeljena podplata, ki odlično služita za prilagoditev hoje po pesku. Na prsih in nogah imajo tudi otrdele žulje, ki jim služijo kot ščit, ko ležijo na vročem pesku.

Razmnoževanje:

Samice so spolno zrele pri 3-4 letih, samci pa pri 5-6 letih. Sezona parjenja je v mesecih marec in april. Brejost traja 12-14 mesecev, potem skotijo od 1 ali 2(zelo redko) mladiča. Odstavljeni so pri starosti od 1-2let. Njihova življenjska doba je do 40 let. Živijo v skupinah od 6-30 žensk z mladiči, ki jih vodi odrasel samec ali samica.

Vedenje:

So zelo prilagodljive na hitro nihanje različnih temperaturnih sprememb. Zelo dolgo lahko zdržijo brez vode, ko pa jo po dolgem času spet imajo na razpolago jo lahko popijejo tudi do 57 litrov naenkrat. Po nekaterih podatkih tudi do 120 litrov v desetih minutah! Če imajo dosti hrane sta njeni grbi debeli in pokončni, ko viri hrane usahnejo, pa lahko grbi padeta tudi na stran. Ko začne kamela bežati, beži z obema nogama na isti strani podobno kot žirafa. Te živali so neprekosljive pri prenašanju tovora, nesejo celo do 400 kg, do razdalje 47 km in to v puščavi! Vid in vonj sta zelo dobro razvita, saj človeka zavoha na razdaljo 2,5 kilometra. Znajo biti trmaste, lahko ugriznejo ali brcnejo, če so dobro naučene pa so na splošno bolj prijazne od enogrbih.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej