Islamski izobraževalni portal

Kdo je musliman?

V terminološkem smislu beseda muslim oz. musliman ima povezan pomen kot pri besedi islam.

Beseda islam izvira iz besede “esleme”, ki pomeni “predanost” oz. “predati se”. Potemtakem bi beseda musliman nosila pomen tistega, ki je predan.

Rekel je Vzvišeni Allah (o primeru Ibrahima (Abrahama, naj je Božji mir z njim)):

إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ ۖ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ

“Ko mu je rekel Gospodar njegov: ‘Predaj se!’, je dejal: ‘Predajem se Gospodarju svetov.'” (Al-Baqara, 131)

V šeriatskem smislu, pa besedo musliman lahko definiramo na sledeč način:

المسلم هو من أتى بالشهادتين على وجهها وعمل بمقتضاهما ظاهرا وباطنا ولم يات بناقض

Musliman je tisti, ki v pravem smislu udejani pomen šehadeta (s čvrstim prepričanjem, govorom in v delih), ter deluje skladno s tistim, kar dva šehadeta narekujeta v zunanjosti in notranjosti, istočasno pa ne počne ničesar, kar izničuje islam.

Šehadet oz. LA ILAHE ILLALLAH – dobesedni prevod v slovenščini glasi: “Ni drugega boga razen Allaha”, toda natančnejši pomen tega stavka glasi: “Ni drugega boga, ki resnično zaslužuje čaščenje (bogoslužje), razen Allaha”, drugi del šehadeta MUHAMMEDUN RASULULLAH, v prevodu glasi: “Muhammed je Allahov Poslanec”.

Nažalost, danes mnogi sploh ne vedo, kdo je musliman, tako da je nekomu dovolj, da je ta nekdo iz balkana oz. iz Bosne in ga takoj smatrajo za muslimana. Realnost je nažalost nasprotna, priče smo da veliko ljudi iz Bosne sploh ne prakticira islam v pravem pomenu, ampak se zgolj deklarirajo kot muslimani, istočasno pa preklinjajo Boga, ne opravljajo molitve, se ne postijo itd., z drugimi besedami vsakodnevno počnejo stvari, ki izničujejo islam in so strogo prepovedane. Na splošno rečeno, tudi če je nekomu ime Muhammed, a ob tem ne prakticira islam oz. ni predan Allahu, ne obožuje Allaha Edinega, ampak nasprotno preklinja Boga je nevernik in ne musliman.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej