Islamski izobraževalni portal

Kaj je islam?

Kaj je islam? Beseda islam izvira iz besede “esleme”, ki pomeni “predanost” oz. “predati se”.

بَلَىٰ مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّـهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ

»Nasprotno, tisti ki preda svoje lice samo Allahu in opravlja dobra dela, temu pripada nagrada od Allaha.« (Al-Baqara, 112)

وَمَنْ أَحْسَنُ دِينًا مِّمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّـهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ وَاتَّبَعَ مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفًا ۗ وَاتَّخَذَ اللَّـهُ إِبْرَاهِيمَ خَلِيلًا

»Kdo je boljše vere od tistega, ki se iskreno preda Allahu in opravlja še dobra dela, in ki sledi veri Ibrahimovi, pravi veri?« (An-Nisa, 125)

In rekel je Allahov Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim):

الإِسْلاَمُ أَنْ تَعْبُدَ اللَّهَ وَلاَ تُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا

“Islam je čaščenje (bogoslužje) samo Allaha in da mu ničesar ne pridružuješ (tj. da ne obožuješ nikogar in ničesar poleg Allaha)…”

Rekel je Muhammed bin AbdulWehhab (naj se mu Allah usmili):

الإسلام هو الاستسلام لله بالتوحيد والانقياد له بالطاعة والبراءة من الشرك وأهله

“Islam je – predanost samo Vzvišenemu Allahu s tewhidom (monoteizmom), podrejenost Njemu s pokornostjo in odrekanje od širka (politeizma) in tistih, ki ga počnejo.”

Če definiramo po točkah:

1. predanost Allahu s tevhidom (monoteizmom),

2. podrejenost Njemu s pokornostjo,

3. odrekanje od širka in njegovih privržencev (politeisti oz. tisti, ki obožujejo/častijo nekaj poleg Allaha).

PRIPOROČAMO

10 stvari, ki izničujejo islam

Kdor naredi nekaj od navedenih stvari, bodisi v šali ali pa ne, je nevernik, razen tistega, ki bo prisiljen. 1.) Mnogoboštvo (politeizem) v čaščenju (oboževanju); Allah (Vzvišen naj je On) pravi: إِنَّ اللَّـهَ لَا يَغْفِرُ أَن

Islam pomeni častiti edino Allaha (brez primesi mnogoboštva)

Na ta način so prve generacije muslimanov razumevale Kur’an. Musliman je iskren in pravoveren, medtem ko tisti, ki počne širk ni musliman oz. je njegovo nasprotje (ar. mušrik). Beseda hanif – pravoveren, s katero Allah opisuje islam in poudarja tevhid. Hanif je tisti, ki časti samo Allaha. Kdor počne širk ni hanif – ni musliman in tak nima iskrene pravovernosti, ki je pogoj za pravilnost šehadeta. Če pa manjka pogoj, potem ni šehadeta.*

*LA ILAHE ILLALLAH – dobesedni prevod v slovenščini glasi: “Ni drugega boga razen Allaha”, toda natančnejši pomen tega stavka glasi: “Ni drugega boga, ki resnično zaslužuje čaščenje (bogoslužje), razen Allaha.”

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej