Islamski izobraževalni portal

Kdo nam je najbolj potreben?

Vsa zahvala pripada izključno Allahu, Stvarniku in Gospodarju vseh svetov. Naj je Božji mir in blagoslov z Allahovim Poslancem, z njegovo častno družino, z njegovimi prijatelji in vsemi tistimi, ki mu sledijo do Sodnega Dne, zatem:

BITJEM JE POTREBEN ALLAH

Človek vedno išče tisto, kar mu lahko koristi in tisto, kar ga lahko zaščiti pred tistim kar mu škoduje. Vendar da bi uspel pri tem, mora vedeti kaj mu škoduje. Prav tako mora vedeti h komu naj se obrne ko kaj potrebuje, komu da verjame in koga naj ima rad, da bi lahko prišel do tistega kar je zanj koristno ter da bi bil prepričan v svojo izbiro. Prav tako mora znati pravilno pristopiti k tej stvari, da bi dosegel svoj cilj. Ta zadnji pogoj vsebuje:

  • Poznavanje škodljivega
  • Na katere načine se lahko človek zaščiti pred škodljivim

Zagotovo človek ne more dobiti boljšega napotka od Tistega, ki je vse uredil v najlepši skladnosti, Tisti ki je popoln v vseh Svojih lastnostih. Od Tistega Ki je Večni in Živi. Nihče ne more biti boljši (dati boljše napotke) od Tistega, ki nima potrebe po ničemer, Kateri je bogat, Tisti ki daje, Tisti, ki ima oblast nad človeško dušo. V primerjavi z Njim je človek reven (siromak). On je Allah, Resničen in Edini Bog. Človek škoduje le sebi, če išče pomoč od nekoga drugega namesto od Allaha. Allah je Tisti ki lahko prepreči škodo pri človeku, ker se ta škoda ne zgodi (pojavi) razen po Njegovi volji in moči.

Vzvišeni Allah je poslal Svoje Knjige in Svoje poslance z napotki, da bi ljudje:

  • spoznali svojega Gospodarja na način na katerega je On razložil (po tistem kar je On sam o Sebi rekel)
  • iščejo pomoč samo od Njega.

Naj poudarimo, da je človeku dovoljeno poiskati pomoč pri drugih ljudeh, ko gre za tiste zadeve, ko mu ljudje lahko pomagajo.

Poznavanje Allahovih imen in atributov osvobaja človeka od oboževanja česarkoli poleg Allaha, saj smo vsi mi pomanjkljivi in sami po sebi potrebujemo Stvarnika Allaha. Znanje o Allahu vodi človeka do spoznanja, da je ustvarjen, da živi po Allahovem zakonu, objavljenem zadnjemu poslancu Muhammedu ﷺ. Ta Objava vsebuje popoln način življenja. Vse kar je koristno ali škodljivo je navedeno. Tako da človek lahko svoje življenje temelji in usmerja po Objavi. Če človek naredi napako in ve da je Allah Tisti Ki oprošča, potem se bo obrnil Nanj in prosil za oduščanje:

فَاعْلَمْ أَنَّهُ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا اللَّـهُ وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ

“Vedi, da razen Allaha ni drugega boga! Prosi odpuščanja za svoje grehe.” (Muhammed, 19)

Napačno je misliti ali verjeti, da je Allah ustvaril druge bogove poleg Njega, da bi jih človek prosil za pomoč, da bi jih imel rad ali se jih bal itd. On je isti Bog vseh narodov. On ne ukazuje ljudem, da obožujejo zvezde, Sonce, ogenj, Musaa (Mojzesa), Isaa (Jezusa) poleg Njega. On Vzvišeni ne nasprotuje Sam Sebi. On je obznanil samo eno pot, objavil je samo eno religijo, ki poziva človeka, da se pokori samo Njegovi volji. Opozoril je človeka (celo Muhammeda naj je Božji mir in blagoslov z njim), če bo Njemu pridruževal druge, bodo vsa njegova dejanja propadla in bo med poraženci:

وَلَقَدْ أُوحِيَ إِلَيْكَ وَإِلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكَ لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ ﴿٦٥﴾ بَلِ اللَّـهَ فَاعْبُدْ وَكُن مِّنَ الشَّاكِرِينَ

“Tebi in tistim pred teboj je razodeto: ‘Če boš (Allahu) pridruževal, bodo tvoja dela zagotovo izničena, sam pa boš med neuspelimi!’ Nasprotno! Obožuj samo Allaha in bodi Mu hvaležen!” (Az-Zumer, 65-66)

Treba je vedeti, da je Muhammed ﷺ človek – glasnik vere, ki je najbolje poznal Allaha, imel navado reči: “Allah moj, umikam se k Tvojemu zadovoljstvu – pred Tvojo jezo, k Tvojemu oduščanju – pred Tvojo kaznijo, Tebe prosim za zaščito – pred Teboj. Ne zmorem Ti iskazati vse hvaležnosti (katero zaslužiš). Ti si tak, kakor si se opisal.” (zabeležili Muslim, Ebu Davud, Tirmizi in Ibn Madže)

“Allah, Tebi sem predal svojo dušo in sporočil o svojem stanju in usmeril lice svoje in prepustil svoj hrbet, zaradi želje in strahu, ker ni drugega zatočišča niti odrešitve pred Teboj razen pri Tebi. Verujemo v Tvojo Knjigo, katero si spustil in v Tvojega glasnika vere, katerega si poslal.” (zabeležila Buhari in Muslim)

V Kur’anu Allah pravi:

مَّا يَفْتَحِ اللَّـهُ لِلنَّاسِ مِن رَّحْمَةٍ فَلَا مُمْسِكَ لَهَا ۖ وَمَا يُمْسِكْ فَلَا مُرْسِلَ لَهُ مِن بَعْدِهِ ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

“Nihče ne more izničiti milosti, ki jo Allah nakloni ljudem. In nihče ne more dati tega, kar je On odrekel. On je mogočen in moder!” (Fatir, 2)

Prav tako pravi:

“Če ti Allah pošlje stisko, je nihče razen njega ne more odvrniti. Če pa ti želi dobro, ne more nihče izničiti Njegovega blagoslova. Z njim nagrajuje, kogar sam hoče izmed svojih služabnikov. On odpušča in je milosten!” (Junus, 107)

Moramo biti motivirani, da samo Njemu zahvaljujemo, tako v času blagostanja kot v času tegob. Plemeniti Kur’an nam pove:

“Če vam Allah pomaga, vas ne more nihče premagati. Če pa vam odreče oporo, kdo vam namesto njega lahko pomaga?! Verniki naj zaupajo le Allahu!” (Ali Imran, 160)

Kur’an vodi človeka k osvobajanju od vseh lažnih privrženosti in zasvojenosti. Kur’an prinaša srcu mir. Pomaga verniku proti licemerstvu in vseh oblikah nepoštenja. Na primer, zamislite si vernika, ki se sooča s problemom na delovnem mestu. Priča je grehu in nezakonitih dejanj. Medtem, on se ne boji, da ovrže tisto kar je narobe. On ve, da ga bo Allah materialno preskrbel. On morda niti ni zmožen popraviti to kar je napačno, vedar ve, da je Allah Tisti preskrbuje. Allah mu bo dal nekaj boljšega. Allah, Slavljen in Vzvišen pravi:

“On bo našel rešitev za vsakogar, ki se Ga boji. Oskrbel ga bo iz nepričakovane smeri.” (At-Talak, 2-3)

Zgoraj navedeni tekst napeljuje človeka, naj se zanaša (oslanja) samo na Allaha (Slavljen naj je On), samo od Njega iskajoč pomoč. Prav tako zahteva od človeka, da ima rad Allaha, da samo Njega obožuje, ker bo edino tako pridobil Njegovo zadovoljstvo in Njegovo pomoč. Ali ni resnica, da ljudje, ki so to življenje vzeli kot ‘končni cilj’ končajo z oboževanjem mnogih stvari v svojem življenju? Lahko jih vidimo kako se trudijo, da ‘imajo vse’. Bolečine, tegobe, neskončne skrbi, mučijo se za posojila pri bankah samo, da bi ‘šli v korak s časom’. Vedno su v strahu za izgubo hipotek. Revščina jim je vedno pred očmi.

Allahov Poslanec ﷺ rekel: “Allah je rekel: ‘O Ademov sin, izpolni svoj čas s čaščenjem Mene in Jaz bom tvoje srce izpolnil z bogastvom in odstranil siromaštvo od tebe. A če to ne storiš, zaposlil bom tvoje roke s tuzemskimi opravili in ne bom od tebe odstranil siromaštva.’” (zabeležil Tirmizi)

Namen našega bivanja na tem svetu je daleč od služenja dobrin tega sveta. Ne obstaja način življenja, ki ima smisel oz. je boljši od tistega, kar nam je predpisal naš Stvarnik Allah.Vsako dejanje narejeno v skladu z Allahovim Zakonom je delo bogoslužja. Človek je ta, ki je v potrebi, medtem ko Allahu ni potreben nihče:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّـهِ ۖ وَاللَّـهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ

“O ljudje, vi ste reveži, vi potrebujete Allaha, a Allah je neodvisten in hvale dostojen.” (Fatir, 15)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej