Islamski izobraževalni portal

Verovanje muslimanov glede Isaa (Jezusa)

On je bil eden od največjih Allahovih Poslancev in eden od tistih, ki so visoko cenjeni. Je eden od Poslancev, za katere Allah pravi v Kur’anu, da imajo “trdno zaobljubo”, poimensko Muhammad, Nuh, Ibrahim, Musa in Isa, naj je Božji mir in blagoslov z njimi. O teh poslancih Kur’an pravi:

وَإِذْ أَخَذْنَا مِنَ النَّبِيِّينَ مِيثَاقَهُمْ وَمِنكَ وَمِن نُّوحٍ وَإِبْرَاهِيمَ وَمُوسَىٰ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ۖ وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّيثَاقًا غَلِيظًا

“Mi smo vzeli zaobljubo od poslancev – od tebe, Nuha (Noeta), Ibrahima (Abrahama), Musaa (Mojzesa) in Isaa (Jezusa), Merjeminega sina – smo vzeli trdno zaobljubo.” (Sura Al-Ahzab, 33:7)

Bil je samo človeško bitje brez vsakršnih božjih lastnosti, ki ga je poslal Allah, da vodi Izraelove otroke in ga podprl s številnimi čudeži. Kur’an pravi:

إِنْ هُوَ إِلَّا عَبْدٌ أَنْعَمْنَا عَلَيْهِ وَجَعَلْنَاهُ مَثَلًا لِّبَنِي إِسْرَائِيلَ

“On je bil samo služabnik, ki smo mu naklonili Svojo milost in ga dali za zgled sinovom Izraela.” (Sura Az-Zuhruf, 43:59)

Nikoli ni ukazal svojim ljudem, naj njega in njegovo mater Merjemo (Marijo) vzamejo za božanstvi poleg Allaha; rekel jim je samo to, kar mu je Allah ukazal, naj jim reče:

أَنِ اعْبُدُوا اللَّـهَ رَبِّي وَرَبَّكُمْ

“Častite Allaha, mojega in vašega Gospodarja!” (Sura Al-Ma’ida, 5:117)

1. Bil je sin Merjeme (Marije), čiste, pobožne in iskrene device, ki se je popolnoma posvetila čaščenju Allaha. Rodila je Isaa (Jezusa), potem ko je zanosila z njim brez človeškega očeta. Njegova podobnost v tem je z Ademom. Kur’an pravi:

إِنَّ مَثَلَ عِيسَىٰ عِندَ اللَّـهِ كَمَثَلِ آدَمَ ۖ خَلَقَهُ مِن تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

“Primer Jezusa pri Allahu je podoben primeru Adama. Ustvaril ga je iz zemlje, mu nato rekel: ‘Bodi,’ in je bil.” (Sura Ali-’Imran, 3:59)

2. Med njim in Muhammadom ni bilo nobenega Poslanca. Pravzaprav je Isa (Jezus) prinesel dobre novice o prihodu poslanca Muhammada (naj je Božji mir in blagoslov z njim). Kur’an pravi: “ln ko je Jezus, Marijin sin, rekel (citiramo v približnem prevodu pomena): ‘O sinovi Izraela, jaz sem zares Allahov Poslanec, poslan vam, da vam potrdim to, kar je bilo v Tavratu objavljeno že pred menoj, in da vam oznaním veselo vest o poslancu z imenom Ahmad, ki pride za menoj.’ Ko pa jim je prinesel jasne dokaze, so rekli: ‘To je prava čarovnija.’ “ (Sura As-Saff, 61:6)

3. Verjamemo v čudeže, ki jih je opravljal z Allahovim dovoljenjem, kot so bila njegova sposobnost, da zdravi gobavce, pripelje mrtve nazaj v življenje itd. Allah mu je dal sposobnost, da opravlja takšne čudeže, da dokaže, da je bil resnični Poslanec, ki je prišel z božjim sporočilom od svojega Gospodarja.

4. Oseba ni resnični vernik, če ne veruje, da je bil Isa (Jezus) Allahov služabnik in Poslanec ter čvrsto zavrne lažne izjave, ki jih judje govorijo o njem in ki jih je Allah odpravil kot lažne. Prav tako moramo čvrsto zavrniti krščansko verovanje o Isau (Jezusu), ki so daleč zašli, ko so njega in njegovo mater vzeli za božanstvi poleg Allaha. Trdijo, da je bil Božji sin ali sprejemajo doktrino trojstva in se nanašajo na Allaha kot na “tretjega od treh”. Slavljen naj je On in Vzvišen nad tem, kar govorijo!

5. Ni bil ubit niti križan, temveč ga je Allah vzdignil v nebesa. Allah je pravzaprav dal nekomu drugemu Isaov (Jezusov) videz in tako povzročil, da so vsi mislili, da je bil križan on. Kur’an o tem pravi:

وَقَوْلِهِمْ إِنَّا قَتَلْنَا الْمَسِيحَ عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ رَسُولَ اللَّـهِ وَمَا قَتَلُوهُ وَمَا صَلَبُوهُ وَلَـٰكِن شُبِّهَ لَهُمْ ۚ وَإِنَّ الَّذِينَ اخْتَلَفُوا فِيهِ لَفِي شَكٍّ مِّنْهُ ۚ مَا لَهُم بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلَّا اتِّبَاعَ الظَّنِّ ۚ وَمَا قَتَلُوهُ يَقِينًا ﴿١٥٧﴾ بَل رَّفَعَهُ اللَّـهُ إِلَيْهِ ۚ وَكَانَ اللَّـهُ عَزِيزًا حَكِيمًا ﴿١٥٨﴾ وَإِن مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ إِلَّا لَيُؤْمِنَنَّ بِهِ قَبْلَ مَوْتِهِ ۖ وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ يَكُونُ عَلَيْهِمْ شَهِيدًا

“In zaradi njihove trditve: ‘Mi smo ubili Mesiha, Isaa, Merjeminega sina, Allahovega Poslanca.’ Vendar ga niso niti ubili niti križali, ampak se jim je to le dozdevalo. In resnično so v dvomu tisti, ki se glede njega razhajajo. O tem nimajo nobenega znanja, le sledijo domnevam. In zagotovo niso prepričani, da so ga ubili. Pač pa ga je Allah vzdignil k Sebi. In Allah je Zmagovit, Najmodrejši. In vsak izmed pripadnikov Knjige bo pred njegovo smrtjo zagotovo veroval vanj. In na Dnevu vstajenja bo njim priča.” (Sura An-Nisa’, 4:157-159)

Na takšen način ga je Allah obvaroval in vzdignil v nebesa. Ob koncu sveta se bo vrnil na Zemljo, vladal po Muhammadovem zakonu; potem bo umrl in bil pokopan, na koncu pa bo oživljen, kakor vsa ostala človeška bitja. Kur’an pravi:

مِنْهَا خَلَقْنَاكُمْ وَفِيهَا نُعِيدُكُمْ وَمِنْهَا نُخْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَىٰ

“Iz nje smo vas ustvarili, vanjo vas bomo vrnili in iz nje vas bomo ponovno potegnili.” (Sura Ta-Ha, 20:55)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej