Islamski izobraževalni portal

Lažne novice (fake news) o migrantih

Lažne novice (fake news) so že nekaj časa vse bolj naraščajoča težava, ki se aktivno pojavljajo predvsem na družbenih omrežjih. Gre za sistematično manipuliranje, ki v ozadju predstavlja nek interes, bodisi zaslužek ali pa spodbujanje sovraštva do nesomišljenikov.

Ker je zadnje čase aktualna tema o migrantih, je pričakovano, da se bo tu in tam pojavila tudi kakšna lažna novica. Je pa res, da v “viharju” vseh novic, obstajajo tudi takšne, ki so avtentične in pričajo o nemilih dogodkih z nekaterimi migranti. Zato je pomembno poudariti, da islam obsoja vsako nepravično nasilje, četudi je storilec migrant ali begunec!

MIGRANT ali BEGUNEC + NASILJE ≠ ISLAM

Islam prepoveduje dotikanje tuje ženske, ki ni v bližnjem sorodu, kaj šele posilstvo!

Kako islam gleda na posilstvo?

Tisti, ki enačijo takšna dejanja z islamom, dokazujejo svojo ignoranco. Poleg svoje ignorance, nekateri poskušajo manipulirati z širjenjem lažnih novic. Tak primer se je pojavil v nekem zapisu, ki je krožil po družbenih omrežjih in sicer z vsebino, da je nek migrant poskušal posiliti žensko v Mariboru.

Na naš Twitter profil pa je nek uporabnik objavil fotografijo z različnimi obrazi žensk, na katerih so vidno poškodovane, z zapisom MIGRANT ATTACKS VICTIMS. Drugi spet širijo isto fotografijo z drugačnim sporočilom in sicer, da gre za žrtve posilstev v Nemčiji. Fotografijo smo raziskali in ugotovili, da gre za lažno novico, ki se širi po spletu, s katero pa se poskuša “dokazati”, kako nasilni so bili migranti do teh žensk.

Fotografija št. 1: Christina West

Poškodovana med aretacijo na Floridi.

Vir: DailyMail

Fotografija št. 2: Shelley Jesso

Vir: TheWesterenstar

Fotografija št. 3: Emily McCaffrey

Poškodoval jo je gasilec.

Vir: Jacksonfreepress

Fotografija št. 4: Rebecca Beattie

Poškodoval jo je njen partner.

Vir: DailyMail

Fotografija št. 5: Neznano ime

Gre za tki. makeup-model, naličene modrice.

Ob pregledu vseh 16-ih oseb s fotografije, niti ena oseba ni ne iz Nemčije ne iz Avstrije. Večinoma so iz Anglije ali pa ZDA.

Tudi na protestih uporabljajo isto lažno fotografijo

Navedli smo samo nekaj primerov, ki potrjujejo neavtentičnost omenjene fotografije. Naše bralce pa svetujemo, da so pozorni, previdni pri sprejemanju nepotrjenih novic, kajti že od nekdaj se laž hitreje širi kot resnica.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej