Islamski izobraževalni portal

Modrost posta

Definicija posta

Post (Sijjam ali Saum) je dejanje čaščenja, ki vključuje vzdržanje od vsakršne hrane, pijače, spolnih odnosov in česarkoli, kar prekine post od zore (čas poziva na jutranjo molitev) do sončnega zahoda.

Modrost posta

Allah ukazuje vernikom, naj se postijo iz številnih razlogov, ki se nanašajo na ta svet in onostranstvo. Ti vključujejo naslednje:

1. Pomaga uresničiti bogaboječnost (poštenost, pobožnost, zavedanje Allaha, varovanje pred zlom)

Post je dejanje čaščenja, s katerim verniki iščejo bližino njihovega Gospodarja s tem, da se vzdržijo svojih strasti in se postavijo nasproti fizičnim skušnjavam na vsakem mestu in ob vsakem času, v tajnosti in javnosti, saj se zavedajo, da jih Allah gleda. Kur’an pravi:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

“O vi, ki verujete! Predpisan vam je post, kot je bil predpisan tistim pred vami, da bi lahko bili bogaboječi.” (Sura Al-Bakara, 2:183)

2. Zagotavlja zadosten trening izogibanja grehom in nepokornosti

Ko se posteča oseba vzdrži dovoljenih dejanj v popolni pokornosti Allahu, bo zagotovo svoje strasti in poželenja lahko spravila pod kontrolo, se zlahka izognila grehom in ne bo vztrajala v zablodi ter deviaciji od resnice. Poslanec ﷺ je rekel:

مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ فِي أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ

“Oseba, ki se ne odreče lažnemu govoru in dejanjem (ko se posti), mora vedeti, da Allah ne potrebuje njegovega opuščanja hrane in pijače.” (Sahih Al-Buhari: 1804) To pomeni, da tisti, ki se ne vzdržijo govorjenja laži in zavajanja drugih, pravzaprav ne opravljajo smisla posta.

3. Pomaga nam, da se spomnimo na pomoči potrebne in tiste v stiski, ter nas spodbuja, da sočustvujemo z njmi

Zaradi bolečine pomanjkanja in lakote, ki je le začasna in jo izkusi posteča oseba, spozna hude učinke takšne bolečine svojih muslimanskih bratov in sester, ki so morda prikrajšani za osnovne življenjske potrebščine za dalj časa in prestajajo hudo lakoto in žejo. To jo spodbudi, da ima več sočutja do njih in jim pomaga.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej