Islamski izobraževalni portal

Prirojena narava verovanja v Boga (Fitrah)

Fitrah

Potrjevanje obstoja Boga je nekaj, kar je prirojeno človeškim bitjem in ne potrebuje ničesar, da bi to dokazalo. Iz tega razloga večina ljudi potrjuje obstoj Boga kljub različnim verskim verovanjem.

V naših srcih vemo, da Allah obstaja, saj iščemo Njegovo pomoč in podporo v trenutkih težav ali ko nas zadane katastrofa, zaradi notranjega nagnjenja, da verujemo Vanj in Ga častimo (Fitrah), ki ga je vcepil v nas, čeprav ga nekateri ljudje skušajo zatreti ali ignorirati.

Številni dogodki, ki smo jih slišali ali videli o ljudeh, katerih molitve so bile sprejete, uslišane želje in so bili osvobojeni nesreče, dokazujejo brez vsakršnega dvoma, da Allah obstaja.

Dokazi za Allahov obstoj so jasni in nešteti

Vsi že po naravi sprejemajo zakone vzročnosti, tj. da ima vse svoj določen vzrok. Številna bitja, ki jih vidimo, morajo imeti vzročno silo, kar je nedvomno Allah, kajti nemogoče je, da je nekaj ustvarjeno brez stvarnika, kakor je tudi nemogoče, da se je ustvarilo samo, kakor pravi verz:

أَمْ خُلِقُوا مِنْ غَيْرِ شَيْءٍ أَمْ هُمُ الْخَالِقُونَ

“Ali so ustvarjeni iz ničesar ali so oni sami stvarniki?” (Sura At-Tur, 52:35)

Ta verz enostavno pomeni, da ljudje niso bili ustvarjeni brez Stvarnika, niti niso mogli ustvariti sebe, kar jasno pomeni, da jih je ustvaril Allah.

človeško_telo
Človek sam je eden od velikih znakov, ki pričajo, da Allah obstaja. Samo razmisliti moramo o blagoslovu razuma, čutih in o simetričnih ter popolno oblikovanih telesih, ki nam jih je Allah podaril. Allah pravi (v prevodu pomena): “In prav tako v vas samih (so znamenja), ali ne vidite?” (Sura Az-Zarijat, 51:21)

Neverjetno brezhiben načrt v vesolju, vključno s svojimi komaj opaznimi elementi in svojimi nebesi, zemljo, ozvezdji in drevesi, poleg vseh drugih čudovitih in prepričljivih čudes, brez vsakršnega dvoma dokazujejo, da ima enega Stvarnika, in sicer Allaha. Verz v Kur’anu pravi:

صُنْعَ اللَّـهِ الَّذِي أَتْقَنَ كُلَّ شَيْءٍ

“To je Allahova stvaritev. On je natančno izpopolnil vse.” (Sura An-Naml, 27:88)

Vse zvezde in planeti, recimo, nenehno krožijo okoli svojih individualnih masnih središč. Allah pravi:

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ ۚ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

“Sonce ne more dohiteti Lune in noč ne more prehiteti dneva – vsak pluje po svoji krožni poti.” (Sura Ja-Sin, 36:40)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej