Islamski izobraževalni portal

Petkova molitev (Džuma’)

Petkova molitev

Petkova molitev je verska dolžnost, ki nadomesti dnevno opoldansko molitev (Salat-ul-Zuhr) v petek. To je eden od najpomembnejših islamskih obredov in eden od njegovih potrjenih obveznih dejanj. Na ta dan se muslimani zberejo enkrat tedensko, poslušajo pridigo, ki jo dostavi imam, in potem opravijo petkovo molitev.

Odlike petka

Petek je eden od najboljših dnevov v tednu, saj mu je dal Allah prednost pred ostalimi dnevi zaradi številnih odlik, vključno z naslednjimi:

Allah ga je posebej izbral za muslimane, kakor je Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) rekel: “Allah je usmeril tiste, ki so bili pred nami, stran od petka. Judje so imeli soboto, kristjani pa nedeljo. Potem je Allah pripeljal nas in nas usmeril na petek.” (Sahih Muslim: 856)

Allah je v njem ustvaril Adama in na ta dan se bo zgodil Sodni dan, kakor je Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) rekel: “Petek je najboljši dan, v katerem sonce vzide. Na ta dan je bil ustvarjen Adam, na ta dan je bil sprejet v Raj in na ta dan je bil izgnan iz njega. Tudi Sodni dan se bo zgodil v petek.” (Sahih Muslim: 854)

Petkova molitev: Obnašanje in pravila

  • Priporočljivo je, da musliman opravi obredno kopanje (Gusl), obleče lepo in čisto obleko in pohiti v mošejo.
  • Muslimani se zberejo v mošeji. Imam se povzpne na prižnico (Minber), se obrne k poslušalcem in dostavi Hutbo (pridigo), ki je običajno sestavljena iz dveh delov, med katerima se na kratko usede. V tej pridigi jih opomni, naj se zavedajo Allaha, jim da nasvet, jim pridiga in recitira verze iz Kur’ana.
  • Muslimani morajo pozorno poslušati Hutbo. Ni jim dovoljeno govorjenje ali karkoli drugega, kar bi jim zmanjšalo korist od Hutbe, tudi če je le igranje s preprogo, kamni ali peskom.
    Imam se nato spusti s prižnice, zavzame položaj in vodi ljudi v molitvi dveh Rek’atih, v kateri glasno recitira Kur’an.
  • Petkova molitev se lahko opravi, če je prisotno določeno število ljudi. Če neka oseba izostane iz veljavnega razloga, je ne more nadomestiti; in če jo opravi sam, ne bo veljavna. Namesto tega mora opraviti dnevno opoldansko molitev (Salat-ul-Zuhr).
  • Če oseba zamudi v mošejo in ujame imama na manj kot eni enoti (Rak’a), mora dokončati svojo molitev po tem, ko imam zaključi molitev, in jo razume kot opoldansko molitev (Salat-ul-Zuhr).
  • Tisti, ki so izvzeti iz opravljanja petkove molitve, kot so ženske in potniki, jim ni treba opraviti dnevne opoldanske molitve (Salat-ul-Zuhr), če so že opravili petkovo molitev v mošeji.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej