Islamski izobraževalni portal

Izkazovanje hvaležnosti Allahu za Njegovo usmeritev

Izkazovanje hvaležnosti

Musliman dolguje Vsemogočnemu Allahu veliko mero hvaležnosti, ker mu je pomagal, da se je pokesal za grehe, ki jih je storil, in ker ga je usmeril v resnico. Sledijo najboljše stvari, ki jih musliman lahko stori, da izrazi hvaležnost Allahu za te blagoslove:

Čvrsto držanje za islam in potrpežljivo prenašanje težav na poti

Ni potrebno povedati, če bi oseba imela neprecenljiv zaklad, da bi ga nedvomno poskušala zaščititi po svojih najboljših močeh. Islam je nesporno največje darilo oz. blagodat človeštvu, saj ni le abstraktna ideologija niti ni hobi, ki ga oseba prakticira, kadar si zaželi; temveč je vera in način življenja, ki vodi življenje muslimana na vseh svojih področjih, brez izjeme. Allah ukazuje Svojemu Poslancu, naj se trdovratno drži za islam in nauke Kur’ana, da ostane na pravi poti, in mu pravi:

فَاسْتَمْسِكْ بِالَّذِي أُوحِيَ إِلَيْكَ ۖ إِنَّكَ عَلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ

“Zato se drži tega, kar se ti objavlja, kajti ti si zagotovo na pravi poti.” (Sura Az-Zuhruf, 43:43)

Musliman ne sme biti žalosten, če doživi neko obliko težav, saj je del Allahovega modrega načrta, da preizkuša Svoje služabnike. Allah je preizkušal tudi Svoje glasnike vere in Poslance, ki so bili daleč boljši od nas, in Kur’an nam govori, kako so doživeli hudo trpljenje s strani sorodnikov in sovražnikov, ne da bi obupali, se poslabšali v svoji veri ali omahovali ob težavah. Velike težave, ki jih musliman doživlja zaradi svoje pripadnosti resnici, so eden od načinov, kako Allah preizkusi vero Svojih služabnikov. Zato se drži svojih vzvišenih načel, potrudi se, da prestaneš preizkus, drži se za resnico v vseh okoliščinah in neprestano prosi Allaha, naj te obdrži na pravi poti, kakor je prosil tudi Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim). Ponavljaj prošnjo:

يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ

(O, Allah, Nadzornik src, naredi moje srce, da se čvrsto drži Tvoje vere). (Sunan At-Tirmizi: 2140)

Allah v tem kontekstu pravi:

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ ﴿٢﴾ وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ ۖ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّـهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ

“Ali ljudje mislijo, da jih bomo pustili govoriti: ‘Verujemo,’ in ne bodo podvrženi skušnjavi? Mi smo resnično preizkušali že tiste pred njimi. Allah zagotovo ve, kdo govori resnico in kdo laže.” (Sura Al-’Ankabut, 29:2-3)

Truditi se pri pozivanju v islam z modrostjo in vljudnim opozorilom Truditi se pri pozivanju v islam z modrostjo in vljudnim opozorilom

Opravljanje Da’ve (pozivanje drugih v islam) je nedvomno eden od najboljših načinov izražanja hvaležnosti Allahu, kakor tudi eden od najučinkovitejših načinov, da ostaneš vztrajen v veri. Če oseba ozdravi od smrtonosne bolezni, ki mu je povzročila veliko trpljenja in žalosti, bo po odkritju pravega zdravila zagotovo širil to zdravilo med ljudmi, še posebej med svojimi sorodniki in najbližjimi prijatelji.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej