Islamski izobraževalni portal

Pravice hčera v islamu

Pravice hčera

V predislamski dobi (džahilijetu) so rojstvo hčerke smatrali kot sramoto in nesrečo. Pri nekih ljudstvih je nažalost ta negativen običaj prisoten še dan danes.

Na Kitajskem, v Indiji in tudi ponekod v Evropi je običajna praksa uničevanja ženskih zarodkov.

Nemški časopis Süddetsche Zeitung je leta 2013 objavil prispevek, v katerem ugotavlja, da je takšna praksa v uporabi v Armeniji, Azerbajdžanu in Albaniji, demografi pa so pozorni tudi na Črno goro, Makedonijo in Kosovo.

V predislamski dobi so ljudje svoje hčerke umorili na različne načine, nekateri so jih tudi žive zakopali. Danes pa umore storijo tako, da se nekatere ženske, oziroma pari, odločijo za splav, takoj ko spoznajo, da je otrok (plod) ženskega spola in s tem mu krajšajo pravico do življenja.

Islam je prepovedal in obsodil ta surova dejanja do hčera in se bori proti zle slutnje, pesimizma, nezadovoljstva in ogorčenja zaradi njihovih rojstev, ter daje deklici pravico do življenja. Zaradi tega Vzvišeni v Kur`anu obsoja nevedneže z naslednjimi besedami:

وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُم بِالْأُنثَىٰ ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيمٌ ﴿٥٨﴾ يَتَوَارَىٰ مِنَ الْقَوْمِ مِن سُوءِ مَا بُشِّرَ بِهِ ۚ أَيُمْسِكُهُ عَلَىٰ هُونٍ أَمْ يَدُسُّهُ فِي التُّرَابِ ۗ أَلَا سَاءَ مَا يَحْكُمُونَ

“Ko kdo od njih izve, da se mu je rodila hči, mu leže senca na obraz in postane potrt. Pred ljudmi se skriva zaradi nesrečne novice in razmišlja: ali naj, tako ponižan sprejme otroka ali naj ga zakoplje v zemljo. Zelo napačno presojajo!” (En-Nahl, 58-59)

Ravno tako je rekel:

وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ ﴿٨﴾ بِأَيِّ ذَنبٍ قُتِلَتْ

“…ko bo deklica, živa pokopana, vprašana, zaradi kakšnega greha so jo umorili…” (At–Tekwir, 8-9).

Islam splav zaradi razloga, ker je plod ženskega spola, obsoja.

Raziskava UNFPA (Sklad Združenih narodov za dejavnosti o prebivalstvu), ki je bila izvedena pred nekaj leti, je pokazala, da posledice porušenega demografskega ravnovesja glede na spol so dramatične:

⦁ moški ne najdejo več žensk,
⦁ naraščajo nasilje, prostitucija in trgovina z belim blagom,
⦁ naraščajo prisilne zakonske zveze v otroških letih,
⦁ narašča tudi število samomorov žensk, ki ne zdržijo pritiska, da morajo roditi sina.

Islam podpira vzgojo hčerk, zapravljanje imetja nanje in polepšanje vzgajanja istih, ter jim zato obetava veliko nagrado. To dokazujejo tudi naslednji hadisi (izreke Allahovega Poslanca ﷺ).

Allahov poslanec ﷺ, je rekel: “Tisti, ki skrbi za dve deklici, vse dokler ne postanejo polnoletne, bo prišel na Sodni dan skupaj z menoj.” (Muslim, 2631).

Aiša, naj je Allah zadovoljen z njo, je rekla: “Nekega dne je k meni prišla revna ženska z dvema hčerkama, pa sem ji podarila tri dateljne. Ona pa je hčerkama podarila vsaki po en datelj, a tretji datelj je želela sama pojesti. V tem trenutku, ko je še datelj držala v roki, so njene hčerke zaprosile za njen datelj, nakar ga je ona razpolovila in vsaki dala polovico. Ta primer mi je bil zelo lep, zato sem ga omenila Allahovem poslancu ﷺ, on pa je nato rekel: “Resnično je Allah njej s tem datljem zagotovil Džennet in je osvobodil od pekla.” (Muslim, 2630)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej