Islamski izobraževalni portal

Položaj ženske v islamu

Islam je žensko počastil in jo osvobodil od suženjstva ter podrejenosti moškim. Prav tako jo je osvobodil od tega, da bi bila ceneno blago brez vsakršnega spoštovanja in časti. Primeri oblik, ki jih islam namenja ženskam, vključujejo naslednje:

Islam jim podarja pravico do dedovanja, jim namenja pravičen delež glede na moškega, ki se včasih razlikuje v določenih okoliščinah, odvisno od odnosa do drugih in finančnih obveznosti, ki jih mora izvrševati. Medtem ko moški vzdržuje družino kot stvar verske dolžnosti, ženska ni dolžna porabiti niti centa.

Priporočamo:

Ženine pravice v islamu

Ali islam zatira muslimanke?

Vzpostavlja popolno pravičnost med moškim in žensko v številnih stvareh, vključno s finančnimi transakcijami, kakor je Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) rekel: “Ženske so nasprotna polovica moških.” (Sunan Abu Davud: 236)

Podarja jim pravico do izbire svojega moža in jim postavlja veliko količino odgovornosti za vzgojo otrok, kakor je Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) rekel: “Ženska je čuvajka doma svojega moža in odgovorna zanj.” (Sahih Al-Buhari: 853, Sahih Muslim: 1829)

Podarja jim pravico, da obdržijo svoj dekliški priimek. V islamu ženska ob poroki ne spremeni svojega priimka v moževega, kakor je običajno v številnih delih sveta. Namesto tega obdrži svoj dekliški priimek in tako neodvisno osebnost.

Poudarja pomembnost pomoči šibkim ženskam, ki potrebujejo podporo, tudi če niso sorodnice, in spodbuja svoje pripadnike, naj opravljajo takšna plemenita dejanja, saj so to najbolj vzvišena dejanja v Allahovih očeh. Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) je rekel: “Oseba, ki skrbi za vdovo ali revno osebo, je kakor bojevnik na Allahovi poti ali kakor oseba, ki celo noč opravlja molitve brez zanikrnosti in se posti neprestano brez prekinjanja posta.” (Sahih Al-Buhari: 5661, Sahih Muslim: 2982)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej