Islamski izobraževalni portal

Prisilna poroka v islamu?

“Prisilna poroka, da ali ne?”, jasno da ne. Žensko NI dovoljeno poročiti brez njenega strinjanja oz. odobritve.

Vprašanje: Živjo! Že nekajkrat sem prebrala oz. slišala, da je pri muslimanih neredek pojav prisilno poročanje deklet. Menim, da je to skrajno blazno, saj je nesmiselno nekoga siliti v zakon z določeno osebo, če se ta s tem ne strinja. Kako bi to pojasnili? Zahvaljujem sa za odgovor vnaprej, pa brez zamere!

Odgovor: Osnovni predpogoj za sklenitev zakonske zveze je strinjanje in zadovoljstvo. Pred samo poroko jo je njen skrbnik prvo dolžan vprašati za mnenje in dovoljenje. Kajti zakon je stalna obveza in začetek skupnega življenja med možem in ženo. Takšen zakon ne bo trajal, če ona ni zadovoljna z bodočim možem. Zakon s katerim se ženska ne strinja, je neveljaven.

Allahov Poslanec ﷺ je rekel: “Dovoljenje za sklenitev zakonske zveze device, išče njen oče.” (zabeležili Ahmed, Muslim, Ebu Davud in En-Nesai)

Hasna bin Hidam (naj je Allah zadovoljen z njo) je rekla, da jo je njen oče poročil kot vdovo in to brez njenega dovoljenja. Nato je odšla k Allahovem Poslancu ﷺ, se mu pritožila na to, on pa je razveljavil zakon (zvezo). (zabeležil Buhari)

Ibn Abbas (naj je Allah zadovoljen z njim) pravi, da je neka ženska, devica, prišla k Allahovem Poslancu ﷺ in se potožila, da je njen oče sklenil zakonsko zvezo brez njene odobritve. Nato ji je Allahov Poslanec dal pravico, da izbira, ali naj se loči ali pa naj ostane v tem zakonu. (zabeležili Ahmed, Ebu Davud, Ibn Madže, Ed-Darekutni)

Naj vas ne zavedejo dejanja tistih, ki postopajo nasprotno tem dokazom. Namreč vsakdo izmed nas mora vedeti, da je Islam le tisto, kar zapovedujeta Kur’an in sunna.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej