Islamski izobraževalni portal

Zanimivi podatki o človeškem telesu

Danes živimo v času znanstveno-tehnološkega napredka in tega je predvsem deležna računalniška industrija. Najsodobnejši računalniki obdelujejo podatke s takšno hitrostjo, da lahko samo z začudenjem opazujemo. Ampak kljub temu, tema tega članka niso računalniki, temveč izumitelji teh naprav, torej ljudje. Želimo nekaj povedati o zgradbi človeka, stvaritve, ki je uspela proizvesti računalnik, z namenom, da razmislimo o tistem, ki je ustvaril samega človeka.

Zahtevnost tega dejanja nas opozarja na veličino Stvarnika. Računalniki, kot človeški izumi, nam kažejo na velike sposobnosti človeškega razuma, pameti in inteligence, zaradi česar je človek nad vsemi stvaritvami. Prav tako podatki o biološki zgradbi in procesih človeškega telesa nam veliko povedo o velikosti in moči Stvarnika samega človeka – Vzvišenega Allaha.

Pljuča – Odrasli človek pri normalnem dihanju dnevno vdihne preko 8500 litrov zraka in v enem letu več kot 3 milijone litrov. Skupno število pljučnih mešičkov v obeh pljučnih krilih je okoli 300 milijonov. Površina respiratorne membrane, kjer poteka plinska izmenjava v pljučih je približno 70 m². Za prekrvavitev te površine je potrebno 60-140 ml. Da bi razumeli posebnost tega morate razmisliti, kako lahko tako mala količina krvi, prekrvavi tako veliko površino. To lahko sami poskusite, kozarec napolnite s prej omenjeno količino vode in s tem poskušajte prekriti 70 m².

Ledvice – Vsako minuto prekrvavi ledvice približno 1,2 litra krvi in čez cel dan je to približno 1700 litrov krvi. Ledvice dnevno izločijo 150 litrov tako imenovanega primarnega seča, ampak se večina tega ponovno absorbira in vrne v krvni obtok. Na koncu pa se dnevno izloči do 1,5 litra urina.

Možgani – Človeški možgani imajo približno 100 milijard živčnih nevronov in vsak od njih tvori funkcionalne povezave s sosednjimi nevroni. Živčni impulz se prenaša s hitrostjo 120 metrov na sekundo oz. 432 kilometrov na uro. Površina skorje malih možganov je nagubana, sicer pa meri 15 cm v širino in 120 cm v dolžino.

Celica – V človeškem telesu je približno 100 bilijonov celic, različnih oblik in velikosti. Vidne so le pod mikroskopom. V celičnem jedru je 23 parov kromosomov, zgrajenih iz DNK molekul. V kromosomih je DNK zvita in nagubana, dolga je nekoliko milimetrov, če bi jo linearno prikazali bi bila dolga celih 6 cm ali pa 10 tisočkrat več. Za razmislek poskusite vzeti 100 m dolgo nit in jo stisniti na 1 cm dolžine.

Srce in krvni obtok – Srce odraslega človeka v mirovanju prečrpa vsako minuto približno 5 litrov krvi in to je v enem dnevu neverjetnih 7200 litrov. Pri mišičnemu naporu se minutni volumen poveča 4-6 krat. Človeški organizem sestavlja 10 milijard kapilar, ki tvorijo površino veliko približno 500-700 m². To pa je površina enega nogometnega igrišča.

Oko – V notranji očesni ovojnici, mrežnici, je približno 100 milijonov paličnic in približno 3 milijonov čepnic. To so fotoreceptorji za barve in svetlobo.

Črevesje – Resorbcijsko površino tankega črevesja povečujejo milijoni črevesnih resic, ki tako tvorijo skupno površino tankega črevesja. Ta površina meri 250 m². S te površine se dnevno absorbira približno 7 litrov tekočine, ki nastane iz prebavnih sokov in vnesene tekočine.

Maternica – V času nosečnosti pride do povečanja maternice, kar za 20-krat njene fiziološke velikosti. Pred nosečnostjo tehta približno 40-50g. Na koncu nosečnosti pa doseže težo približno 1000 g. Njena normalna dolžina je 6-7 cm. V tem času se maternica zelo spremeni, tako da na koncu nosečnosti v maternici prebiva 3200 g težak in 52 cm dolg plod. Seveda se po porodu maternica vrne v normalno stanje.

To so le nekateri podatki o naši zgradbi telesa. V našem telesu poteka mnogo procesov, ki nam omogočajo normalno in zdravo življenje. Vse to poteka v harmoniji in po točno določenem zaporedju. Zato je potrebno razmisliti o tem , da to res ne more biti vse slučajno in brez našega Stvarnika – Allaha. Tako kot ni mogoče, da se računalnik sam od sebe sestavi ali pa da se hiša sama od sebe zgradi, tako tudi ni mogoče, da naše popolno in kompleksno telo nastalo samo od sebe. Vsi pa moramo tudi razmisliti o tem, zakaj živimo in o cilju našega bivanja na tem svetu, ker je absurdno meniti, da človek živi brez cilja in namena.

Rekel je Vzvišeni Allah:

أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ

»Mar ste mislili, da smo vas zaman ustvarili in da se ne boste vrnili k nam?«
(Al-Mu`minun, 115)

أَيَحْسَبُ الْإِنسَانُ أَن يُتْرَكَ سُدًى ﴿٣٦﴾ أَلَمْ يَكُ نُطْفَةً مِّن مَّنِيٍّ يُمْنَىٰ ﴿٣٧﴾ ثُمَّ كَانَ عَلَقَةً فَخَلَقَ فَسَوَّىٰ ﴿٣٨﴾ فَجَعَلَ مِنْهُ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنثَىٰ ﴿٣٩﴾ أَلَيْسَ ذَٰلِكَ بِقَادِرٍ عَلَىٰ أَن يُحْيِيَ الْمَوْتَىٰ

 »Mar človek misli, da bo prepuščen sam sebi, da ne bo odgovarjal?! Ali ni bil kaplja vbrizganega semena, potem zarodek, ki ga je On ustvaril in mu podelil obliko, potem pa je iz njega ustvaril dve vrsti – moškega in žensko. Mar ta ni sposoben oživiti mrtve?!«
(Al-Qijama, 36-40)

سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الْآفَاقِ وَفِي أَنفُسِهِمْ حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ

»Razkrivali jim bomo dokaze v vsemiriskih prostranstvih, pa tudi v njih samih, dokler jim ne bo postalo povsem jasno, da je Kur’an resnica.« (Fussilat, 53)

إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ

»…poduk sprejemajo le ljudje, obdarjeni z razumom.«
(Ar-Ra’d, 19)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej