Islamski izobraževalni portal

Vrednosti meseca muharrama in posta na dan Ašure

Naj je slavljen Allah, Gospodar vseh svetov in naj je mir in blagoslov na Allahovega Poslanca, na njegovo družino in njegove prijatelje. Allahov sveti mesec muharram je blagoslovljen mesec. To je prvi mesec v hidžretskem (lunarnem) koledarju in eden izmed svetih mesecev, za katere Allah pravi:

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّـهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّـهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ

»Allahovih mesecev je dvanajst, po Njegovi Knjigi, od dne stvarjenja nebes in Zemlje, štirje pa so sveti. To je prava vera. V njih ne grešite!« (At-Tewba, 36)

Muharram je tako poimenovan, da bi se poudarila njegova svetost (muharram). Allahove besede: »V njih ne grešite«, pomeni, da ne grešimo v svetih mesecih, ker je takrat njihova teža večja, kot v drugih mesecih. Ibn Abbas je rekel, da se te besede (»V njih ne grešite«) nanašajo na vse mesece, nato pa so ti štirje meseci izpostavljeni in znani kot sveti, tako da je grešenje v teh mesecih veliko hujše, a tudi dobra dela se bolj vrednujejo.

Vrednosti prostovoljnega posta v času muharrama

Od Ebu Hurejre (naj je Allahovo zadovoljstvo z njim) se prenaša, da je Poslanec ﷺ dejal: »Najboljši post po Ramadanu je post v mesecu Muharremu.« (Muslim, 1982) Izraz “Allahovem mesecu …”, je slovnični genitiv, ki služi kot prikaz važnosti tega meseca. Al-Qari pravi, da se to nanaša na celoten mesec Muharram. Vendar je dokazano, da Allahov Poslanec (naj je mir z njim) ni nikoli postil celoten mesec, razen meseca Ramadana. Tale hadis ne narekuje post vseh dni v mesecu, ampak naj v muharramu povečajo dobrodelni (prostovoljni) post.

Vrednosti posta na dan Ašure

Ibn Abbas je dejal: »Nikoli nisem videl Poslanca ﷺ bolj predanega post ter da postu pridaja več pozornosti, kot na dan Ašure in v Ramadanu.« (Buhari, 1867). Poslanec ﷺ je rekel: »Kar se tiče posta na dan Ašure, upam, da bo Allah sprejel kot odkup za lansko leto.« (Muslim, 1976). Razlog za to je Allahova milost, da nam Allah, v postu enega dne odkupi in očisti grehov za eno celo leto. Allah je resnično Milosten.

Kateri dan je Ašura?

Naši predhodniki so dejali, da je Ašura na deseti dan muharama. To je razumljivo iz hadisa, ki se nanaša na ta dan. Ibn Kudame je dejal: Ašura je deseti dan muharama, to je bilo mnenje Saida al-Musejjiba in el-Hasana. Tako je preneseno tudi od Ibn Abbasa, ki je dejal: “Allahov Poslanec  ﷺ nam je ukazal post Ašure na deseti dan muharama.” (Tirmizi). Ata’a pravi, da je Allahov Poslanec ﷺ rekel: »Postite se deveti in deseti dan in ne bodite kakor Judje.« Na podlagi tega, sklepamo, da je pohvalno postiti deveti in deseti dan muharama.

Šafi, Ahmed, Ishak in drugi pravijo: »Pohvalno se je postiti na deveti in deseti dan, ker je Allahov Poslanec ﷺ nameraval se postiti tudi deveti dan.«

Post samo desetega dne

Šejhul-islam Ibn Tejmijje je dejal: »Post na dan Ašure zagotavlja odkup (grehov) za lansko leto in ni napačno postiti se samo na ta dan.« (Al-Fatawa al-Kubra, 5. del)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej