Islamski izobraževalni portal

Allah nas je obvestil o posebnosti ingverja!

Posebnosti ingverja

Vzvišeni Allah nas je obvestil o tej blagoslovljeni rastlini.

Ingver je začimbna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskih pasovih. To je ena od tistih rastlin, ki zaradi izjemnih prehrambnih in zdravstvenih lastnosti vzbuja veliko zanimanje pri zagovornikih alternativnega naravnega zdravljenja in tudi pri klasičnih zdravnikih. Ingver štejejo med najmočnejše rastlinske antioksidante, ki hkrati sodi med najučinkovitejša naravna zdravila proti raku. Na kratko ga lahko opišemo kot antidepresiv (torej poživlja), antitrombotik in antibiotik (uničuje salmonelo in stafilokoke).

Raziskave o njem spodbujajo tudi vedno večjo uporabo ingverja po vsem svetu, predvsem po zaslugi širjenja vplivov vzhodnjaških zdravilnih metod in kulinarike. Morebiti bolj kot zdravilno rastlino poznamo ingver kot začimbo v prehrani. Moderna znanost ugotavlja učinke pri preprečevanju slabosti in bruhanja, posebno potovalne slabosti. Uporabimo ga lahko tudi kot pomoč pri prebavi ter za lajšanje vnetnih obolenj, kot sta osteo- in revmatoidni artritis.

Pri preprečevanju potovalne slabosti ponavadi svetujemo vzeti odmerek pol ure pred načrtovano potjo.

Uporaba ingverja pri preprečevanju slabosti se je pogosto izkazala kot uspešna alternativa sinteznim spojinam. Nekoliko slabše, a pogosto zadovoljive rezultate so dobili pri lajšanju slabosti po kemoterapiji. Prav tako se je dobro obnesel pri jutranji slabosti med nosečnostjo. Do sedaj je bilo izvedenih več raziskav pri nosečnicah, kjer niso zaznali nobenih neželenih učinkov na plod. Kot dodatek k prehrani se ingver lahko uporablja brez omejitev. Ingver zmanjšuje nabiranje plinov v želodcu in črevesju ter preprečuje krče, obenem povečuje apetit in stimulira prebavo.

Poskusi na živalih so dokazali, da izvleček ingverja zmanjša izločanje želodčnega soka in tudi že nastale razjede. Poleg tega so nakazali njegovo zaščitno vlogo pred neželenimi učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil (diklofenak, naproksen, ibuprofen itd.) na želodčno sluznico. S tega vidika bi se lahko dodatek ingverja izkazal kot zanimiva izbira pri bolnikih z želodčnimi težavami (zgaga) oz. pri tistih, ki redno prejemajo nesteroidna protivnetna zdravila, kamor sodi tudi acetilsalicilna kislina.

Ingver po drugi strani ugodno vpliva na pogosto težavo modernega človeka, bolezni srca in ožilja. Zmanjša namreč absorpcijo holesterola, kar vodi do nižjih koncentracij tega lipida v krvi, poleg tega deluje kot antioksidant ter tako zmanjša nevarnosti nastanka ateroskleroze.

Protivnetno delovanje se lahko s pridom izkorišča pri lajšanju težav osteo- in revmatoidnega artritisa. V nekaterih primerih so se pokazali ugodni učinki, kar mu vsekakor lahko daje prednost pred nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, še posebej, če vzamemo v obzir nekatere njihove neželene učinke.

Ingver

Na nekaterih živalskih modelih so celo dokazali protirakavo delovanje. Seveda so na tem področju potrebne nadaljnje raziskave. Previdnost velja predvsem ob sočasnem zdravljenju s kemoterapijo, zaradi možnosti neugodnih interakcij. Drugače pa lahko zmanjša občutek strahu in vznemirjenosti, zniža nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Na sicer precej majhnem vzorcu pa tudi pozitivno učinkuje pri težavah z vrtoglavico.

Na splošno lahko uporabo ingverja ocenimo kot varno. O neželenih učinkih ni kakih trdnih dokazov, prav tako tudi niso znane interakcije z drugimi zdravili.

Sestavine in učinki

Ingver vsebuje veliko aktivnih sestavin, značilen vonj in okus mu dajejo predvsem shogaoli in gingeroli (spoji eteričnih olj in smol). Raziskave na Univerzi v Sydneyju so pokazale, da so gingeroli po sestavi in učinku precej podobni capsaicinu, ki je dobro znan kot naravno sredstvo proti bolečinam in vnetjem. Vodja študije prof. Basil Roufogalis meni, da so gingeroli celo prijaznejši za bolnika, saj so manj pekoči, poleg tega pa ne odpravljajo le bolečin, temveč tudi vnetja, ki jih spremljajo; ingver enači z aspirinom in ibuprofenom po učinkovitosti pri zdravljenju vnetij, dodatna prednost ingverja pa je v tem, da v nasprotju z aspirinom pomirja črevesje.

Po prispevku v angleškem zdravstvenem časniku Lancet iz leta 1982 ingver v prahu zelo učinkovito pomaga pri morski bolezni. Preizkus na 36 študentih, nagnjenih k slabosti na potovanju, je pokazal, da 940 mg ingverja v prahu učinkoviteje blaži slabost kot 100 mg farmacevtskega zdravila (dimenhydrinata).

Posebnosti ingverja:

  • preprečuje ali zmanšuje simptome slabosti pri potovanjih z ladjo, avtom ali letalom; nanaša se predvsem na slabost, pa tudi na glavobol, hladno potenje, bruhanje, vrtoglavico, pretirano slinjenje (kinetoza). Pri tem ingver nima nezaželenih učinkov, kot so npr. zaspanost, ki se pojavlja pri jemanju farmacevtskih kemijskih proizvodov (antihistaminiki ipd.).
  • deluje proti driski.
  • preventivno deluje proti nalezljivim boleznim, ker je antiseptik (uničuje mikroorganizme).
    olajšuje prebavo (spodbuja peristaltiko in izločanje želodčnega soka), deluje proti napenjanju (karminativ, pospešuje izločanje plinov) in pomirja želodčne in črevesne krče (spazmolitik).
  • jemljemo ga tudi za povečevanje apetita.
  • deluje protivnetno, kar se nanaša na številne bolezni, med drugim na rematični artritis, ko zmanjšuje bolečine, otekline in jutranjo zaskočenost in povečuje gibljivost zglobov.
    deluje kot stimulans in tonik.
  • pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin, zaradi stimulativnega delovanja pa ga ne smemo jemati zvečer, pred spanjem, saj lahko povzroči nespečnost.
  • deluje tudi kot blagi afrodizijak.
  • deluje kot antikoagulant, tj. preprečuje zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov (kot česen in čebula).
  • ugodno deluje na delovanje jeter in zmanjšuje holesterol.
  • Pomaga pri migrenah in drugih vrstah glavobolov. Prav tako ingver znižuje povečano telesno temperaturo (antipiretik).
  • deluje tudi kot antioksidant, tj. proti škodljivega delovanja prostih radikalov, torej med
  • drugim deluje tudi proti raku in arteriosklerozi.
  • dodajajo ga v ustne vode in grgrače za odpravo slabega daha iz ust.
  • vsebuje ostro snov, katera daje pikanten okus in povzroči občutek toplote na jeziku.

Na koncu naj vam povem še to, da nas je Vzvišeni Allah obvestil o tej blagoslovljeni rastlini. Vzvišeni je rekel v Kur’anu:

وَيُسْقَوْنَ فِيهَا كَأْسًا كَانَ مِزَاجُهَا زَنجَبِيلًا ﴿١٧﴾ عَيْنًا فِيهَا تُسَمَّىٰ سَلْسَبِيلًا

»Iz kozarcev bodo pili pijačo, začinjeno z ingverjem iz izvira v raju po imenu Selsebil.« (El-Insan, 17-18)

Vedite, da so Evropejci izvedeli za ingver šele v 15. stoletju oziroma po križarskih vojnah, ko so med drugimi dobrinami iz islamskega sveta prinesli tudi ingver.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej