Islamski izobraževalni portal

Pravice staršev

Pravice staršev

Ljubeznivost do staršev je eno od najbolj plemenitih dejanj in ima eno od največjih nagrad pri Allahu. Pravzaprav ga Allah omenja skupaj z dejanjem čaščenja Njega na številnih mestih v Kuranu.

Uboganje staršev je eno od dejanj, ki vodijo v Džennet (Raj). Poslanec ﷺ je rekel:

الْوَالِدُ أَوْسَطُ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ فَإِنْ شِئْتَ فَأَضِعْ ذَلِكَ الْبَابَ أَوِ احْفَظْهُ

“Starši so srednja vrata od vseh vrat Raja (tj. uboganje staršev vodi v Raj skozi srednja vrata, ki so najboljša vrata od vseh). Če želite, jih lahko izgubite ali obdržite.” (Sunan At-Tirmizi: 1900)

  • Resnost nepokornosti staršem

Vsi muslimani se strinjajo, da je nepokornost staršem eden od največjih velikih grehov in opozarjajo na ta grozen greh. Poslanec ﷺ je nekoč vprašal svojega družabnika: “Ali naj te obvestim o največjem od velikih grehov?” “Da, prosim te, Allahov Poslanec ﷺ,” je odvrnil. Rekel je: “Pridruževanje partnerjev Allahu v čaščenju in nepokornost staršem.” (Sahih Al-Buhari: 5918)

  • Uboganje staršev, vendar brez nepokornosti Allahu

Musliman mora ubogati svoje starše v vsem, razen če zahtevajo, da naredi nekaj, kar je Allah prepovedal. V tem primeru jih ne sme ubogati, vendar mora biti kljub temu prijazen do njih. Kur’an pravi (citiramo v prevodu pomena): “In zapovedali smo človeku, da je dober s svojimi starši. Če pa si prizadevajo, da bi častil poleg Mene to, česar ne poznaš, jih ne ubogaj!” (Sura Al-’Ankabut: 29:8)

  • Ljubeznivost do njih v starosti

Allah pravi:

وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا

“In tvoj Gospodar je odločil, da ne častite (obožujete) nikogar drugega kot Njega, in da ste dobri do staršev. Če eden od njiju ali oba dosežeta starost pri tebi, jima ne reči niti ‘uf’ in ne zavračaj ju, temveč jima govori plemenite besede.” (Sura Al-Isra’, 17:23)

Ta verz nas obvešča, da mora musliman spoštovati svoje starše in jih ubogati in da jih ne sme zavračati, zlasti ko postanejo stari, niti z momljanjem, s katerim bi izrazil vznemirjenje, kaj šele z besedo prezira.

  • Nemuslimanski starši

Od muslimana se zahteva, da uboga svoje starše in je ljubezniv do njih, tudi če so nemuslimani. Kuran pravi:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلَىٰ أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۖ وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا

“Toda če bi te silila, da bi si poleg Mene vzel za boga nekaj, o čemer nimaš nobenega znanja, ju ne ubogaj, imej pa z njima lep odnos na tem svetu.” (Sura Lukman, 31:15)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej