Islamski izobraževalni portal

Islamofobija

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je islamofobija opredeljena kot »sovraštvo, odpor do islama in muslimanov«. Je neutemeljena sovražnost do muslimanov in kot takšna predstavlja strah ali občutek nenaklonjenosti vsem ali večini muslimanov. Pomeni strah pred muslimani in islamom. Gre za socialno tesnobo do islama in muslimanskih kultur ali obliko diferencialističnega rasizma. Je neosnovan strah pred muslimani ter islamom, ki se manifestira v takšni obliki, posamezniki so žrtve diskriminacije, verbalnih napadov, nasilja ipd. Vse to se dogaja zato, ker so muslimani, ali pa se jih dojema kot muslimane.

Islamofobija v svoji konceptualni osnovi predstavlja primanjkljaj zaupanja med zahodnim svetom in muslimani, ter osebami, ki se deklarirajo kot muslimani. To se kaže v različnih nestrpnostih, ki jih navaja tudi poročilo Runnymede Trust in tisto kar je razvidno tudi na zgornji fotografiji.

Tisti, ki se opredeljujejo za muslimane doživljajo nasilje, predsodke, diskriminacijo in izključenost iz družbe. Izvor vsega tega izhaja iz medijev, ki poskušajo ljudem vliti strah in sovraštvo do islama in muslimanov. Tako pogosto objavljajo lažne novice, s katerimi zavajajo javnost. To običajno vodi do generaliziranja ugotovitev, ki se nanašajo na osamljen primer posameznika arabskega porekla, ki je bil nasilen do svoje žene. Vzor muslimanom je Allahov poslanec Muhammed ﷺ ki je bil najprijaznejši do svojih žen, ter je tudi rekel: “Verniki, ki imajo popolno verovanje, so tisti z najboljšim karakterjem, in najboljši od njih so tisti, ki najbolje ravnajo s svojimi ženami.”.

Velja poudariti, da zahodni svet, ki obsoja nasilje nad ženskami, ni tako nedolžen. Statistiko o ženskah, ki »padajo po stopnicah« v Sloveniji in EU si lahko na spletu poiščete sami. Nato pa razmislite preden koga obsojate. Vodilni vzrok tega »padanja po stopnicah« leži prav v alkoholizmu. Posamezniki in države, kljub temu, da obsojajo nasilje ne delajo nič v smeri, da bi odpravili vzroke, ki vodijo k nasilju. Tako se alkohol prodaja, reklamira, proizvaja v ogromnih količinah, kljub temu, da alkoholizem ni samo povzročitelj nasilja, temveč je tudi med glavnimi povzročitelji ostalih problemov v družbi. O tem bi lahko pisali na dolgo in široko, vendar tukaj ne bomo, saj je namen članka ozaveščati ljudi o islamofobiji, ki je vzrok medijske manipulacije in širjenja lažnih novic.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej