Islamski izobraževalni portal

Vrline meseca Ramadana

Ramadan je deveti mesec islamskega lunarnega koledarja. To je najboljši mesec v letu in ima številne odlike, vključno z naslednjimi:

  1. To je mesec, v katerem je bil razodet Častni Kur’an : “Mesec ramadan je tisti, v katerem se je razodeval Kur’an – vodilo ljudem in jasni dokazi usmeritve ter Furkan. Zato naj se, kdorkoli doživi ta mesec, posti.” (Sura Al-Bakara, 2:185)
  2. Poslanec ﷺ je rekel: “Ko nastopi mesec Ramadan, se vrata Raja odprejo, vrata Pekla zaprejo, hudiči pa so vklenjeni.” (Sahih Al-Buhari: 3103, Sahih Muslim: 1079) Tako ponuja priložnost vernikom, da se čimbolj približajo Allahu z opravljanjem dobrih del in izogibanjem slabih.
  3. Kdor se posti podnevi in stoji v molitvi ponoči preko tega meseca, temu bodo odpuščeni pretekli grehi, kakor je Poslanec ﷺ rekel: “Kdor se posti v mesecu Ramadanu iz iskrene vere in pričakovanja Allahove nagrade (na onostranstvu), temu bodo odpuščeni vsi pretekli grehi.” (Sahih Al-Buhari: 1910, Sahih Muslim: 760) Prav tako je rekel: “Kdor opravi prostovoljno nočno molitev z iskreno vero in upanjem na Allahovo nagrado (na onostranstvu), temu bodo odpuščeni vsi pretekli grehi.” (Sahih Al-Buhari: 1905, Sahih Muslim: 759)
  4. Lejlet-ul-Kadr (Noč odredbe; imenovana tudi Noč moči) se pojavi v tem mesecu. Kur’an nas obvešča, da je opravljanje dobrih del v tej noči daleč boljše od opravljanja le-teh v času dolgih let: “Blagoslovljena noč je boljša kot tisoč mesecev.” (Sura Al-Kadr, 97:3) Oseba, ki moli na to noč iz iskrene vere in pričakovanja Allahove nagrade na onostranstvu, bo dosegla Allahovo odpuščanje vseh preteklih grehov. Ta noč je v enem od zadnjih desetih neparnih dni Ramadana.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej