Islamski izobraževalni portal

Priporočljive prostovoljne molitve

Od muslimana se zahteva, da opravi le pet molitev na dan.

Vendar jih islam spodbuja, da opravljajo druge prostovoljne molitve, saj zaradi njih postanejo vredni Allahove ljubezni in jim služijo, da nadomestijo morebitne pomanjkljivosti pri opravljanju obveznih molitev.

Sledijo nekatere najpomembnejše dodatne molitve:

  1. Dodatne molitve, ki spremljajo obvezne molitve (As-Sunan ar-rawatib): To so molitve, ki se opravijo pred ali po obveznih molitvah, in muslimani jih običajno ne zanemarjajo.

Glede nagrade za opravljanje teh molitev je Poslanec ﷺ rekel:

مَنْ صَلَّى اثْنَتَيْ عَشْرَةَ رَكْعَةً فِي يَوْمٍ وَلَيْلَةٍ بُنِيَ لَهُ بِهِنَّ بَيْتٌ فِي الْجَنَّةِ

“Allah bo zgradil hišo v Raju vsakemu muslimanu, ki moli dvanajst enot prostovoljnih molitev v toku noči in dneva.” (Sahih Muslim: 728)

Te so naslednje:

1Dve enoti (oz. rekata) pred Fedžr (jutranjo) molitvijo.
2Štiri enote pred Zuhr molitvijo, z recitacijo Teslima po vsakima dvema enotama (se pravi 2 + 2); in še dve enoti po Zuhr molitvi.
3Dve enoti po Magrib molitvi
4Dve enoti po Iša molitvi.
  1. Witr molitev: arabska beseda Witr pomeni “neparna številka” in se nanaša na neparno število opravljenih molitev po Iša molitvi. Razume se jo kot eno najboljših in najbolj zaslužnih od vseh dodatnih molitev. Poslanec ﷺ je nekoč zapovedal muslimanom: “Sledilci Kurana! Opravljajte Witr molitev.” (Sunan At-Tirmizi: 453, Sunan Ibn Madža: 1170)

Najboljši čas za opravljanje Witr molitve je v poznem delu noči pred Fedžr (jutranjo) molitvijo, vendar jo musliman lahko opravi kadarkoli med molitvama Iša in Fedžr.

Minimalno število enot v Witr molitvi je ena, vendar je bolje opraviti tri. Musliman jih lahko opravi več, če želi, vendar je maksimalno število enot, kolikor jih je opravljal Poslanec ﷺ, enajst.

Enote dodatnih molitev se običajno opravijo dve po dve, čemur sledi Teslim. Witr molitev ni nobena izjema. Vendar če hoče musliman zaključiti molitev, mora dodati eno samo enoto, v kateri lahko recitira posebno molitev (dua’), znano kot Kunut. Ta molitev (dua’) se recitira po dvigu s položaja priklona in pred dotikom s čelom do tal. Po tej prošnji lahko moli k Allahu in Ga prosi, karkoli si želi, tako da drži svoje roke pred seboj, z obema dlanema obrnjenima navzgor.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej