Islamski izobraževalni portal

Olivno olje

Oljka (ar. za olivo ‘zejtun’) je blagoslovljeno drevo, ki je omenjeno v Kur’anu. Olivno olje se pridobiva iz zrelega ploda oljk iz družine Oleacea. Svojstveno prebivališče tega olja je predvsem mediteranski bazen, ki se razteza preko Srednjega vzhoda in Južne Evrope, nahaja pa se tudi na severnoafriških deželah: Maroko in Tunizija.

Ebu Hurejre, (naj je Allah z njim zadovoljen), pripoveduje od Allahovega Poslanca, naj je Allahov mir z njim:

اِئْتَدِمُوا بِالزَّيْتِ وَادَّهِنُوا بِهِ فَإِنَّهُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ

»Uporabljajte olivno olje kot hrano in kot mazilo, ker se ga pridobiva iz blagoslovljenega drevesa.« (Abdurrazak v ”Musannifu”, 19568; Ibn Madže, 3319; Hakim, 4/122, pravi, da je sahih; z oceno se je strinjal Zehebi)

Olivno olje je na prvi stopnji vroče in vlažno. Kvaliteta olja je odvisna od kvalitet oliv, ko se gnetejo. Najboljše olje se pridobiva iz popolnoma zrelih oliv, ko pa se pridobiva iz nezrelih oliv, pa vsebuje hladne in suhe lastnosti. Rdeče olive dajejo olje, ki ima lastnosti, ki so med omenjenima ekstremoma.

Olivno olje kot zdravilo

Pitje olivnega olja se uporablja za zdravljenje zastrupitve s hrano, poganja čreva in odstranjuje gliste. Starejše je olje, večja je stopnja njegove vročine in učinkovitosti pri razgrajevanju substanc. Poleg metode gnetenja se olivno olje prav tako lahko pridobiva v procesu ločevanja vode (dehidrogenacija) in v tem primeru je olje manj vroče, blago in učinkovitejše. Vse vrste olja naredijo kožo bolj mehko in zavirajo proces staranja las. Voda pomešana z olivami je uporabna pri zdravljenju kožnih opeklin, preprečuje pojavljanje mozoljev, krepi dlesni in dobra je za herpetična vnetja in neka alergijska stanja kože (tj. lat. Urticaria).

Listi oljke so uporabni pri infektivnim obolenjem, vključujoč lokalna vnetja kože, katerim sledijo vročice, ekcem in poškodbe, povzročene z ugrizi godalcev. Žvečenje teh listov je dobro za zdravljenje glivičnih vnetij v ustih (lat. Aphthous stomatitis) ali na ustnicah, uporablja pa se tudi za zdravljenje srbečice in vnetja kože (lat. Cnidosis), kot tudi za kontroliranje pretiranega znojenja.

Priporočamo Zdravilnost črne kumine

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej