Islamski izobraževalni portal

Pomembnost in vrline Meke

Mošeja (Al-Masdžid Al-Haram) je locirana v Meki, mestu na zahodu Arabskega polotoka, in ima številne odlike, vključno z naslednjimi:

1. V njej je Ka’ba

Ka’ba je kockasta stavba locirana v središču mošeje v Meki.

To je smer, v katero se muslimani obračajo v molitvi, kot tudi v nekaterih drugih dejanjih čaščenja, ki jim jih je Allah zapovedal.

Zgradil jo je Poslanec Ibrahim (Abraham) skupaj s sinom Ismailom, ker jima je tako ukazal Allah. Predelana je bila nekajkrat v zgodovini.

Kakor Kur’an pravi:

وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا ۖ إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“In ko sta Ibrahim in Ismail vzdignila temelje Hiše, (rekoč): «Gospodar naš, sprejmi od naju. Ti si zares Tisti, ki vse sliši, in Vsevedni.” (Sura Al-Bakara, 2:127)

Tudi Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) Muhammad je sodeloval pri polaganju Črnega kamna na njegovo ustrezno mesto s številnimi plemeni iz Meke, ko so prenovili Ka’bo.

Ezan (klic k molitvi) v Meki:

2. Bila je prva mošeja zgrajena na zemlji

Abu Zarr, eden od poslančevih plemenitih družabnikov, je nekoč vprašal Poslanca (naj je Božji mir in blagoslov z njim): “O, Allahov Poslanec, katera mošeja je bila prva na zemlji?” “Sveta mošeja (v Meki),” je odvrnil. Abu Zarr je ponovno vprašal: “Katera potem?” “Al-Aksa mošeja (v Jeruzalemu),” je odvrnil. “Kako dolgo je bilo obdobje med njima?” je Abu Zarr ponovno vprašal. “Štirideset let,” je odvrnil Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim). “Kjerkoli si in pride čas za molitev,” je nadaljeval: “Opravi molitev, kajti odlika leži v opravljanju molitve v njenem času.” (Sahih Al-Buhari: 3186, Sahih Muslim: 520)

3. Nagrada za opravljeno molitev v njej je mnogokratna

Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) je rekel: “Ena molitev v tej moji mošeji (v Medini) je boljša od tisočih molitev nekje drugje, razen v Sveti mošeji (v Meki), in ena molitev v Sveti mošeji je boljša od stotisočih molitev nekje drugje.” (Sunan Ibn Madža: 1406, Musnad Ahmad: 14694)

4. Allah in Njegov Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) sta jo razglasila za sveto

Kakor Kur’an pravi: “Meni je ukazano častiti samo Gospodarja tega mesta, ki ga je On naredil za sveto – Njemu pripada vse! – in ukazano mi je biti med Allahu predanimi.” (Sura An-Naml, 27:91)

Ta verz pojasni, da je Allah razglasil Meko za sveto in zato je ljudem prepovedano početje nepravičnosti ali prelivanje krvi v njej, lov živali ali sekanje dreves.

Poslanec (naj je Božji mir in blagoslov z njim) je nekoč izjavil: “Allah, ne ljudje, je naredil Meko za sveto; zato vsaka oseba, ki veruje v Allaha in Zadnji dan, naj ne preliva krvi v njej, niti naj ne seka njenih dreves.” (Sahih Al-Buhari: 104, Sahih Muslim: 1354)

5. To je najljubša zemlja Allahu in Njegovemu poslancu

Eden od poslančevih družabnikov je nekoč rekel: “Videl sem Allahovega poslanca sedeti na svoji kameli na trgu Al-Hazwara ko je govoril za Meko: ‘Prisežem pri Allahu, ti si najboljša in Allahu najljubša zemlja. Če ne bi bil pregnan z nje, te nikoli ne bi zapustil.’ “ (Sunan At-Tirmizi: 3925, An-Nasa’i As-Sunan Al-Kubra: 4252)

6. Allah je naredil romanje k Sveti hiši obvezno za vse, ki so sposobni to storiti

Ibrahim je razglasil romanje ljudem in prišli so ga opraviti iz daljnih mest. Glede na poslansko tradicijo so vsi poslanci opravljali Hadž k Sveti hiši. Glede Allahovega ukaza Ibrahimu Kur’an pravi: “Razglási ljudem romanje, in k tebi bodo prišli peš in na izčrpanih kamelah, prišli bodo z vseh oddaljenih poti.” (Sura Al-Hadž, 22:27)

Video posnetek jutranje molitve v Meki:

https://www.youtube.com/watch?v=hlWRfZW0yJY

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej