Islamski izobraževalni portal

Poslanstvo spletnega portala islam.si

Islam.si je islamski izobraževalni portal, čigar naloga je predstaviti islam v izvorni obliki, obenem pa pojasniti vse napačne interpretacije islamskih predpisov, ki se širijo bodisi preko socialnih omrežij ali nekaterih medijskih portalov. Pojav napačnih interpretacij ali stereotipov je posledica nepoučenosti glede temeljnih predpisov islamskega prava. V sklopu obstoječe problematike je konstruktiven dialog eden od načinov za preprečevanje napačnega dojemanja islama ter prakse muslimanov.

Vse dokler si bodo nekateri drznili lagati, hkrati pa spodbujati in širiti sovraštvo do muslimanov, bo naša naloga zoperstaviti se takšni propagandi. Pomembno je poudariti tudi to, da naša skupnost v Republiki Sloveniji ne želi širiti nasilja niti spodbujati k istemu. Prizadevamo si biti koristni člani družbe v kateri živimo. Prav tako ne vsiljujemo (prisiljujemo) prakticiranja islamskih predpisov, držeč se osnovnega kur’anskega principa:

لَا إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ ۖ قَد تَّبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ

“Ni prisile v vero, saj je razlika med Pravo potjo in zablodo jasna.” (2:256)

 Islam definiramo na način kakor je to rekel naš Božji Poslanec Muhammed ﷺ:

الإِسْلاَمُ أَنْ تَعْبُدَ اللَّهَ وَلاَ تُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا

“Islam je čaščenje (bogoslužje) samo Allaha in da mu ničesar ne pridružuješ (tj. da ne obožuješ nikogar in ničesar poleg Allaha)…” (Bukhari, 4777)

Priporočamo

Kaj je islam?

Kaj je islam? Beseda islam izvira iz besede “esleme”, ki pomeni “predanost” oz. “predati se”. بَلَىٰ مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّـهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ »Nasprotno, tisti ki preda svoje lice samo Allahu in

المسلم هو من أتى بالشهادتين على وجهها وعمل بمقتضاهما ظاهرا وباطنا ولم يات بناقض

Musliman pa je tisti, ki v pravem smislu udejani pomen šehadeta (s čvrstim prepričanjem, govorom in v dejanjih) ter deluje skladno s tistim, kar dva šehadeta narekujeta v zunanjosti in notranjosti, istočasno pa ne počne ničesar, kar izničuje islam.

V okviru tolmačenja islamskih predpisov, se držimo osnovega principa, ki glasi:

القول على الله بغير علم هو أعظم المحرمات

“Govor o Allahu (o islamu, generalno rečeno) brez znanja spada v največjo obliko grešenja.”

Splošno rečeno, vsakdo, ki ne razlikuje med avtentično in neavtentično islamsko literaturo, ki ne pozna metodologije dokazovanja, ki ne pozna arabščine in ostalih elementov, ki sestavljajo celoto potrebno za pravilno tolmačenje islamskih predpisov, ga zlahka lahko pripelje do napačne interpretacije.

Pojasnilo našega poslanstva zaključujemo z besedami Vzvišenega Allaha:

فَرِيقًا هَدَىٰ وَفَرِيقًا حَقَّ عَلَيْهِمُ الضَّلَالَةُ ۗ إِنَّهُمُ اتَّخَذُوا الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ اللَّـهِ وَيَحْسَبُونَ أَنَّهُم مُّهْتَدُونَ

“Nekatere je usmeril na Pravo pot, drugi pa so po pravici v zablodi. Oni resnično jemljejo hudiče za zaveznike in ne Allaha, mislijo pa, da so usmerjeni na Pravo pot.” (7:30)

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej