Islamski izobraževalni portal

Sunan Al-Fitra (prakse, ki jih narekuje človekova narava)

Kaj pomeni izraz Sunan Al-Fitra (سنن الفطرة)?

Sunan Al-Fitra se nanaša na niz higienskih in kozmetičnih praks, ki jih je islam zapovedal in so v skladu s človeško naravo, po kateri je Allah ustvaril ljudi. Služijo, da polepšajo videz in ga izpopolnijo, tako da musliman združi notranjo in zunanjo popolnost.

Poslanec ﷺ je rekel:

“Naravnih praks (Sunan Al-Fitra) je pet: obrezovanje, odstranjevanje sramnih dlak, prirezovanje brkov, striženje nohtov in puljenje dlak izpod pazduhe.”

Obrezovanje je dejanje odstranitve kožice na koncu penisa, ki prekriva glavico penisa. To se običajno zgodi v zgodnjih dnevih po rojstvu dečka.

To je priporočljivo dejanje in ena od naravnih praks moškega. Prav tako ima številne zdravstvene koristi, vendar ni pogoj za sprejetje islama. Oseba ne bo grešna, če se ne obreže iz strahu ali iz kakšnega drugega razloga.

Odstranitev grobih dlak, ki rastejo na mestu spolnega organa, spodnjem delu trebuha nad zunanjim spolnim organom, prispeva k boljši higieni in se lahko izvrši s katerimkoli sredstvom, ki služi temu namenu.

Prirezovanje brkov: Puščanje brkov je dovoljeno, vendar ni priporočljivo; vendar če se musliman odloči, da jih bo imel, jih mora redno prirezovati.

Puščanje brade: Islam moške spodbuja, naj imajo brado, dlake, ki rastejo na bradi in licu obraza moškega.

Puščanje brade pomeni, da se ne brije, v skladu s poslančevimi nauki.

Striženje nohtov: Od muslimana se zahteva, da redno striže svoje nohte, da bi odstranil patogene organizme in umazanijo, ki se nabere za nohti.

Puljenje dlak izpod pazduhe: Od muslimana se zahteva, da odstrani dlake izpod pazduhe, tako da jih populi s katerimkoli sredstvom, ki služi temu namenu, da se izogne slabim vonjavam.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej