Islamski izobraževalni portal

Islam in odnos do živali

Odnos do živali

Vse živali je ustvaril Allah in jim podelil njihove pravice, zato so muslimani zanje dolžni skrbeti. Če je musliman do živali ljubeč in nežen, Allah to vidi kot dobro delo.

Poslanec ﷺ je nekoč omenil, da si je ženska zaslužila Pekel zaradi mačke, ki jo je ovirala in jo je zapustila, da je stradala do smrti. Prav tako je omenil zgodbo moškega, ki mu je Allah odpustil, ko je dal piti žejnemu psu:

دخلت امرأة النار في هرة ربطتها فلم تطعمها ولم تدعها تأكل من خشاش الأرض

“Ženska je vstopila v Pekel zaradi mačke, ki jo je zvezala in ji ni dala jesti, niti je ni osvobodila, da bi jedla živali iz zemlje.” (Sahih Al-Buhari: 3140, Sahih Muslim:2619)

Prav tako je rekel: “Medtem ko je človek hodil po cesti, je postal zelo žejen in našel vodnjak. Spustil se je v vodnjak, pil in prišel ven. Potem je videl psa, ki je sopihal in jedel blato zaradi hude žeje. Človek je rekel: ‘Ta pes je izčrpan zaradi žeje tako kot jaz.’ Ponovno se je spustil v vodnjak in svoj čevelj napolnil z vodo ter dal psu nekaj vode, da pije. Allah se mu je zahvalil za to dobro delo in mu odpustil.” Ljudje so vprašali: “Allahov poslanec! Ali imamo nagrado, če služimo živalim?” “Da,” je odvrnil. “Nagrada je za služenje vsaki živi stvari.” (Sahih Al-Buhari: 5663, Sahih Muslim: 2244)

Preberite si tudi položaj dobrega karaterja v islamu

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej