Islamski izobraževalni portal

Milost kot lastnost muslimana

Milost muslimana

Poslanec ﷺ je rekel:

الرَّاحِمُونَ يَرْحَمُهُمُ الرَّحْمَنُ ارْحَمُوا أَهْلَ الأَرْضِ يَرْحَمْكُمْ مَنْ فِي السَّمَاءِ

“Tistim, ki so milostni, bo podarjena milost od Najbolj milostnega. Bodite milostni do tistih na Zemlji in Tisti, ki je na nebesih, bo milosten do vas.” (Sunan At-Tirmizi: 1924, Sunan Abu Davud: 4941)

Milost do otrok

Beduin je nekoč prišel k Poslancu ﷺ in rekel: “Ali poljubljaš svoje otroke? Mi jih ne poljubljamo.” Poslanec ﷺ je rekel: “Mar jaz lahko postavim milost v vaša srca, zatem ko jo je Allah odstranil?” (Sahih Al-Buhari: 5652, Sahih Muslim: 2317)

V neki drugi situaciji je človek videl Poslanca ﷺ, da je poljubil svojega vnuka, Hasana ibn Alija, pa mu je rekel: “Imam otroke, vendar nikoli nisem poljubil nobenega od njih.” Poslanec ﷺ ga je pogledal z neodobravanjem in rekel: “Kdor ne pokaže milosti do drugih, temu se ne bo pokazala milost.” (Sahih Muslim: 2318)

Nekoč je nosil svojo vnukinjo Zajnab, medtem ko je stal v molitvi, in jo nežno položil na tla, ko je šel s čelom do tal. (Sahih Al-Buhari: 494, Sahih Muslim: 543)

Če je slišal otroka jokati, medtem ko je njegova mati molila za njim, je skrajšal molitev, da je mati lahko poskrbela za potrebe otroka. Abu Katada je prenesel, da je Poslanec ﷺ rekel: “Ko začnem molitev, vedno namerim, da jo naredim dolgo; vendar če slišim otroka jokati, jo skrajšam, ker nočem povzročati žalosti njegovi materi.” (Sahih Al-Buhari: 675, Sahih Muslim: 470)

Milost do žensk

Poslanec ﷺ je spodbujal svoje družabnike, naj skrbijo za deklice in bodo prijazni do njih; znal je reči: “Kdor skrbi za katero od teh deklic in lepo ravna z njimi, bodo ščit zanj pred Ognjem.” (Sahih Al-Buhari: 5649, Sahih Muslim: 2629)

Poudaril je tudi, da morajo biti pravice dane ženskam in da se mora skrbeti zanje, ter ukazal muslimanom, naj bo to njihova skrb in naj si medsebojno svetujejo, da bodo to počeli: “Lepo ravnajte z ženskami.” (Sahih Al-Buhari: 4890)

Bil je lep primer prijaznosti do družinskih članov. Nekoč je počepnil poleg kamele in nastavil koleno Safijji, eni od njegovih žena, da je postavila nogo nanj in tako zlezla nanjo. (Sahih Al-Buhari: 2120) Kadarkoli ga je obiskala njegova hčerka Fatima, je vstal, da jo pozdravi, prijel njeno roko, jo poljubil in jo posedel, kjer je predtem sedel on. (Sunan Abu Davud: 5217)

Milost do šibkih članov družbe

Poslanec ﷺ je ukazal ljudem, naj bodo zaščitniki sirot in naj skrbijo zanje. “Oseba, ki skrbi za siroto, in jaz bova tako na Sodnem dnevu,” je nekoč rekel in združil kazalec ter sredinec za ilustracijo. (Sahih Al-Buhari: 4998)

Smatral je, da je oseba, ki skrbi za vdovo ali revno osebo, kakor borec na Allahovi poti, ali kot tisti, ki opravlja molitve celo noč brez zanikrnosti ter se neprestano posti in nikoli ne prekine posta. (Sahih Al-Buhari: 5661, Sahih Muslim: 2982)

Na prijaznost do šibkih članov družbe in na dajanje jim pravic, je gledal kot na močen razlog, da se doseže Allahova zmaga nad sovražniki in da se pridobi več sredstev za oskrbo: “Iščite pomoč med vašimi šibkimi, saj vam je dana oskrba in pomoč samo zaradi šibkih med vami.” (Sunan Abu Davud: 2594)

Milost do živali

Poslančev vsestranski smisel za milost se razširja tudi na živali in insekte. Spodbujal je ljudi, naj bodo prijazni do živali in opozoril, da se jim ne sme škodovati ali jih natovarjati s tovori, ki so preveliko breme zanje. Rekel je: “Allah je predpisal strokovnost v vseh zadevah. Zato ko ubijate, ubijajte lepo, in ko koljete, koljite lepo. Naj vsak od vas naostri svoje rezilo in naj živali, ki jo kolje, prihrani trpljenje.” (Sahih Muslim: 1955)

Nekoč je opazil gomilo mravelj, ki so bile zažgane. “Kdo je to zažgal?” je vprašal. Eden od družabnikov je odvrnil: “Mi.” “Nihče drug ne sme kaznovati z ognjem, le Gospodar ognja,” je rekel z neodobravanjem. (Sunan Abu Davud: 2675)

Preberite si tudi pravice staršev v islamu

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Naprej